Подршка Весни Веизовић

Сведоци смо непријатне праксе вршења притиска на оне који бирају да искажу своје мишљење на миран начин. Новинар и публициста Весна Веизовић је дана 04.12.2014 по извештају Српског културног клуба из Новог сада приведена у полицију на саслушање због наводне пријаве поверенице за права ромске националне мањине.

 

Предмет пријаве, као и околности под којим је Весна Веизовић приведена, нису слика добре праксе и слободе мирног изражавања које гарантује Устав Републике Србије.

 

Потписници ове петиције захтевају да се госпођи Весни Веизовић омогући транспарентан и фер третман. Ствар је уто озбиљнија што се ради о новинару и јавној личности, Ромски национални савет се о пријави није оглашавао, а више информативних агенција је пренело преко интернета да је Весна Веизовић приведена.

 

Да ли је заиста за нешто крива, утврдиће надлежни органи. Ова петиција служи да се изрази жеља грађана за транспарентношћу и правдом коју гарантују закон и Устав Републике Србије за сваког њеног држављана.

 

Ова петиција такође жели да спречи даљи и будући притисак на све новинаре у Републици Србији како би се одржао квалитет новинарства и осигурала независност те професије у временима која долазе. Потписници петиције се, у најширем, окупљају око идеје независног и квалитетног обављања новинарске делатности.


Хексагон    Kontaktirajte autora peticije