Променимо стање у породилиштима и заштитимо породиље

Док бела куга хара Србијом и прети демографском катастрофом, слике гладих породиља обилазе социјалне мреже. Материнство уместо да постане једно од најлепших искустава у животу жене, врло често у нашим бирократизованим, некад корумпираним, "фабрикама беба", а не истинским породилиштима, постаје ноћна мора за многе породиље.

Уклањењем нехуманих услова у породилиштима и односом према породиљама многе земље су успеле да промене демографску слику. Нажалост, најновије истраживање Центра за маме "Слобода рађању - истраживање о искуствима жена на порођају у Србији" спроведено од 16. до 24. фебруара 2015. године у коме је учествовало 2583 жена, говори да смо ми далеко од тога. Свакој трећој жени доктор се није обратио током порођаја, 63% породиља је била жедно током порођаја, а петина гладна. Само 37 % жена је имало "привилегију да одлучи како да се породи, једва 24% жена је било информисано о позитивним и негативним аспектима врсте порођаја, при томе се на самом порођају 45% жена није осећало заштићено и сигурно на порођају и било је само. Објашњења o дојењу и нези бебе није добило две трећине жена. Чак 11% жена због негативног искуства из породилишта, не жели више да рађа.

Цео извештај о истраживању Центра за маме можете да прочитате ОВДЕ: http://media7.centarzamame.rs/2015/03/Kompletni-rezultati-istra%C5%BEivanja-Sloboda-Ra%C4%91anju.pdf

Захтевамо да министарство здравља наложи хитну и свеобухватну ревизију рада свих породилишта у Србији, уз учешће Српског лекарског друштва, акушерских и педијатријских (неонатолошких) секција и представница бивших породиља и свих заинтересованих родитељских и хуманих удружења. Резултат ове ревизије мора да буде усмерен ка трајном отклањању нехумане праксе у нашим породилиштима.

Александар Живковић    Kontaktirajte autora peticije