Зауставити сечу здравог дрвећа у Бајиној Башти!

Бајина Башта - Дуго највљивани радови на санацији и реконструкцији главне улице, (тј тротоара око ње) у Бајиној Башти, почели су пре десетак дана.

Са кишама и, рећи ће многи – кад им време није. Но, то је било једино у чему јавност није била изненађена...У много чему другом, „необична“ коалициона власт (СНС,СРС,СПС, ДСС) одступила је од најављиваног.

Уместо са главног градског трга, уређење тротоара почело је испред зграде Општине. Управо тај „почетак“ изазвао је буру незадовољства у Бајиној Башти!

http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2015/10/12179716_1504466979846591_2104561857_n.jpg Посечено здраво дрвеће (Фото: Владисав Биљић)

Наиме, за само пар сати, радници одабраног извођача радова, (ЗЗ „Стандард“) посекли су СВА стабла (њих четрдесетак) око улице, до главног трга, а у дужини од око 300 метара!!

Тако је за кратко време промењен изглед овог правца за улазак у град, многи кажу и њен заштитни знак - дрворед формиран пре неколико деценија! Старији кажу да су поједина стабла запамтила и „други“ рат! Затечени, грађани су углавном реаговали на друштвеним мрежама, листом осуђујући ову одлуку власти...

Ипак, једини који је решио да својеврсним перформансом изрази свој став, био је Владисав Биљић, слободни уметник из овога града..

Биљић је црвеном бојом полио десетак највећих, високо одсечених пањева из некадашњег дрвореда, а на једном, поред зграде СО, запалио свећу, те и рекао неколико речи...

„Мислио сам да поднесем пријаву против НН лица, јер сматрам да ово никада не би учинила ниједна власт, бар не граду који води. Нека од ових стабала засађена су у време Краљевине, преживела Немце, партизане, четнике и остале војске, па и неколико ратова и држава у ово ново време. Но, не преживеше ову нашу необичну бајинобаштанску коалицију, у којој су и четници и партизани и европејци и они трећи. Зашто сумњам на њих? Па ето, видно је да ови крвави, то јест црвени трагови воде ка згради општине, Каже Биљић и додаје:

"Чудно је само да се нису огласиле бројне живе и мртве еколошке организације, које су годинама ницале као печурке, али не после кише, него – уочи донација. Нема ни опозиције, али то није ништа ново, јер су овде углавном сви у власти, или чекају у реду... Затајила је и ћути и она „стручна јавност“! Зар свако од ових стабала није заслужило бар поштено „суђење“, па да се каже – ти си труло, ти дижеш тротоар, ти си право, ти криво, тебе сечемо, али ево, ово остављамо!? Овако, баш као што се радило и пре 70 година са људима, ево, сада се, без суда (а моторком) пресуђује и дрвећу! Чујем да је ово само почетак радова и да ће овај геноцид над „нашим плућима“бити настављен, а да су и стогодишњи платани на главном тргу мета неких „орлова“! Можда ће део одговора на питање – зашто ово раде – бити познат кад сеча и садња дође до бројних летњих башти у главној улици, па ће се видети да ли ће се распоред стабала правити по овим објектима или ће бити обрнуто... Стога позивам све који се куну у Бајину Башту, пре свих оне који седе у Скупштини и требало би да нас представљају – да стану на пут овом безумљу, ураде што јесте неопходно, али и сачувају оно што је формирано деценијама и постало једно од обележја овога града!“- рекао је Биљић.

У свему, много је непознаница. Најпре – шта је предвиђено у тендерској документацији? Да ли су консултоване стручне стручне службе ЈП КП „12.септембар“, које је задужено за одржавање градског зеленила? Шта је њихов став? Шта је предвиђено у наставку радова? Све су то питања на која ће у наредном периоду бити потражени одговори, а у плану је и сакупљање потписа у циљу спречавања даље неселективне сече градских дрвореда.службе ЈП КП „12.септембар“, које је задужено за одржавање градског зеленила?

Васељенска ТВ

Весна Веизовић    Kontaktirajte autora peticije