ПОДРШКА ЗАХТЕВИМА УДРУЖЕЊА „ЗА ЧЕСМЕ“

После готово годину дана сталних јавних активности Удружења „За чесме“, при чему смо добили подршку више од 2 хиљаде грађана Зајечара, успели смо да спасемо и сачувамо 5 јавних артеских чесама које су пресушиле због бушотине хотела Србија ТИС. Доказ да су наше тврдње биле истините је решење Министарства рударства и енергетике бр. 310-07-00306/4/2014-03 којим је власницима хотела наложено да одмах обуставе хидрогеолошка истраживања на спорној бушотини јер су истраживањем утицали на пресушивање јавних артеских чесама у Зајечару.

Нови проблеми су настали када је горе поменуто Министарство донело ново решење бр.310-07-00306/5/2014-03, којим је поништило старо решење и власницима хотела наложило да отклони недостатке у истражним радовима. Како су констатовани недостаци заправо пресушивање градски јавних артеских чесама, власници хотела су званичницима Градске управе Зајечар предложили сулуду иницијативу која се своди на то да се пресушивање чесама спречи тако што ће чесме о трошку Хотела бити уништене и прикључене на градски водовод.

Због овакве ситуације Удружење „За чесме“се обраћа

ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗАЈЕЧАР са следећим захтевима:

1.    Да се без одлагања одбије срамна иницијатива власника Хотела Србија ТИС.

2.    Да Градска управа одмах покрене процедуру утврђивања настале штете на чесмама које су пресушиле, па поново потекле захваљујући нашим акцијама. Потребно је утврдити проток пре и после пресушивања, као и утицај пресушивања на квалитет воде. Уколико се утврде умањен проток или затрована вода, захтевамо и покретање судског спора како би власници хотела отклонили насталу штету.

3.    Да Градска управа без одлагања покрене процедуру легализације јавних артеских чесама као водопривредних објеката.

4.    Да Градска управа без одлагања покрене поступак заштите чесама као највећег природног добра нашег града.

5.    Да се из буџета градске управе, средства намењена екологији, супротно досадашњој пракси,  троше на транспарентан начин и путем јавних конкурса.

МИНИСТАРСТВУ РУДАРСТВА И EНЕРГЕТИКЕ са следећим захтевима:

1.    Да се у складу са изјавом министра Антића спорна бушотина одмах трајно затвори према законом прописаним процедурама. Ово је веома важно и због тога јер према нашим сазнањима на бушотини је дошло до самоизлива артеске воде чиме су и даље угрожене јавне чесме у Зајечару.

2.    Да се приликом затварања бушотине омогући присуство представника Удружења.

3.    Да се одмах укине решење бр. 310-07-00306/5/2014-03, које је дало основ власницима хотела да покрену срамну иницијативу за прикључивање јавних артеских чесама на водоводну инсталацију.

4.    Да Министарство, у складу са законом и својим овлашћењима, санкционише незакониту експлоатацију артеских вода у хотелу Србија ТИС у Зајечару, која се догодила у периоду децембар 2014 – март 2015. године и која је изазвала пресушивање пет јавних артеских  чесама, а о чему смо Вам већ доставили материјалне доказе.

5.    Да утврди одговорност извођача радова и надзорног органа  пројекта детаљних хидрогеолошких истраживања за потребе водоснабдевања хотела Србија ТИС, јер нису пратили околне водне објекте и нису зауставили истражне радове, након очигледног утицаја на артеске чесме.  

6.    Да преиспитате поступање републичког инспектора Срђана Миленковића у случају незаконите експлоатације артеских вода Хотела Србија Тис из Зајечара, с обзиром на то да наведену незакониту експлоатацију до сада није спречио нити санкционисао.

7.    Да се преиспита поступање републичког инспектора Срђана Миленковића и његових надређених у поступку доношења новог решења бр310-07-00306/5/2014-03, које је супротно изјави министра Антића, датој поводом проблема артеских чесама у Зајечару.  

Aко верујете да Вашим гласом можете допринети испуњењу ових захтева, молимо Вас да, потписивањем ове петиције, пружите подршку захтевима Удружења „ЗА чесме“.


Boban Pogarčić    Kontaktirajte autora peticije