ЗЕМУН ЗАСЛУЖУЈЕ УСТАНОВУ КУЛТУРЕ!

Према подацима пописа из 2011.године у нашем граду Земуну живи 157.363 грађана. Према броју становника смо друга по величини општина у главном граду.

Иако по културно-историјском и туристичком значају незаобилазан, Земун, међутим, сем угоститељских објеката, ни својим становницима, ни пролазницима кроз наш град нема шта да понуди од културних садржаја. Зато што је култура годинама не само у сенци "животних приоритета" како комуналну инфраструктуру проглашавају локалне  власти, већ и (зло)намерно у запећку. Култура као ставка у делатности општине постоји симболично и формално, сведена на неколико дневних или у најбољем случају сезонских манифестација од општег значаја, као што су: Међународни земунски салон карикатуре, Лето на Гардошу, Лето на Кеју, Лето на Лиду, Међународни фестивал монодраме и пантомиме...

Сем природних ресурса и Летње позорнице на Гардошу, Опере и театра "Мадленијанум", три галерије: "Стара капетанија", "Икар" и "Чубрило", билиотеке "Свети Сава" - наш град нема простор за неговање културе у којем би уметници одржавали радионице и имали своје атељее, радили књижевни и уметнички клубови, позоришне трупе или, евентуално, музичари, занатлије...(Изузетак је реновирани Дом културе у Угриновцима, али - незапослен).

Земун, који је имао шест биоскопа до пре неку деценију, данас нема ни један!

Завичајни музеј у Спиртиној кући реконструише се дванаесту годину!

Погледајмо како је у осталим београдским општинама: скоро свака има или Установу или Центар за културу у којима пружа услове за развој и неговање културних активности и одржавање атрактивних и посећених програма.

Ако неко каже да немамо просторе, можда га треба измислити, можда је приоритет за стварање основних услова за живот управо оно што је у Земуну на нули - те и треба почети од темеља, можда само привести намени запуштене или ненаменски коришћене општинске просторе! Или изградити нови - зато што сви путеви културе упућују или на Београд или на ободе у којима су градске општине организовале своје Центре и Установе.

У 88 одсто власништва општине над зградом некадашњег Комитета, у Косовској 9, на три спрата постоје идеални услови за рад секција културе - канцеларије са салама (које, додуше, треба обновити), а у приземљу сала за све врсте састанака, пројекција, представа и концерата са 250 места, као и још једна сала идеална за књижевне и остале сусрете у култури. Био би гест историјског памћења вредан да се у здање у самом срцу Земуна инвестира, а оно преименовало у Центар или Установу културе. Ствар је само добре воље, благодети би биле вишеструке!

Подржите петицију да наш град Земун добије свој Центар или Установу културе! Он то заслужује!

 

 

Potpišite peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem CooltURA da preda moj potpis onima koji imaju moć odlučivanja po ovom pitanju.


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook