ПОВРАТАК НА ПОСАО АСИСТЕНТКИЊИ МАЈИ БЈЕЛИЋ

На основу члана 56 Устава Републике Србије, доле потписани грађани подносе и захтевају одговор на ПЕТИЦИЈУ којом се захтева ПОВРАТАК НА ПОСАО АСИСТЕНТКИЊИ МАЈИ БЈЕЛИЋ до поновног отварања и реализације конкурса за избор у звање и заснивање радног односа једног асистента за ужу научну област Физиологија животиња.

Образложење

Конкурсом за избор у звање и заснивање радног односа два асистента за ужу научну област Физиологија животиња, објављеним дана 15.07.2016. године у дневном листу „Дневник”, изабран је један асистент, а предлог именоване Комисије за другог асистента није добио довољан број гласова на V Pедовној седници Изборног већа Департмана за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Чланови Изборног већа нису подржали извештај Комисије и тиме изабрали предложеног кандидата који испуњава све формално-правне услове Конкурса, једино из разлога што је противкандидат била Маја Бјелић, коју сматрају компетентнијим кандидатом за позицију асистента према свим критеријумима вреднованим за избор у звање. Иако је закључак седнице Изборног већа био да се целокупни Конкурс мора поновити (што је у складу са чланом 22, ставом 6 Правилника о начину и поступку стицања звања и заснивања радног односа наставника и сарадника на Природно-математичком факултету у Новом Саду), и иако се по правилу у оваквим ситуацијама радни однос продужава до окончања процеса лицу које је до датог момента било распоређено на пословима дефинисаним законом за дату позицију (на основу одредби Закона о високом образовању и Правилника о раду Природно-математичког факултета у Новом Саду), МАЈА БЈЕЛИЋ се нашла у апсурдној ситуацији да јој УГОВОР О РАДУ НИЈЕ ПРОДУЖЕН, НОВИ КОНКУРС НИЈЕ РАСПИСАН И ОНА ЈЕ ОСТАЛА БЕЗ ПОСЛА.

МАЈА БЈЕЛИЋ ПРЕДСТАВЉА НАЈПЕРСПЕКТИВНИЈЕГ АСИСТЕНТА Департмана за биологију и екологију према наставним и научним достигнућима. Њен педагошки рад је најбоље приказан резултатом евалуације рада наставника и сарадника, где просечна оцена студената износи 9,68 од максималних 10, на узорку од 337 студената током претходне три школске године. Односно њена научна продукција је видљива кроз 13 радова објављених у врхунским часописима М21 категорије, од којих је на 2 рада први аутор.

Фонд практичне наставе у ужој научној области Физиологија животиња, где је тренутно запослен један асистент, многоструко превазилази прописан ангажман асистента (укупан фонд практичне наставе износи 70 часова, а фонд за једног асистента 24 часа). Датa чињеница додатно оправдава захтев да се МАЈИ БЈЕЛИЋ ОМОГУЋИ ПОВРАТАК НА ПОСАО асистента за ужу научну област Физиологија животиња и тиме ОБЕЗБЕДИ КВАЛИТЕТНО ИЗВОЂЕЊЕ ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ, КАКО ПОСЛЕДИЦЕ НЕ БИ СНОСИЛИ САМИ СТУДЕНТИ.

Молимо све грађане добре воље који сматрају да Маја Бјелић, својим досадашњим радом и залагањем, као и на основу права прописаних одредбама Закона о високом образовању, Статутом и општим актима Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, заслужује да јој се продужи ангажман на пословима асистента, потпишу петицију у нади да ће руководство Природно-математичког факултета адекватно одреаговати.

Група запослених на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду

Група запослених на ДБЕ ПМФ УНС    Kontaktirajte autora peticije