Потпуна девастација шуме "Микуља" у Смедеревској Паланци!

МИКУЉА_ПАНО2.jpgНад шумом "Микуља" у Смедеревској Паланци, се у последњој деценији спроводи "чиста сеча" и девастација. Посечено је преко 70% шуме која се простире на нешто више од 117 хектара. Шума се налази у искључивој управној надлежности општине Смедеревска Паланка. Подаци из Републичког геодетског завода, Министарства за заштиту животне средине, затим из Агенције за заштиту животне средине као и из ЈП "Србијашуме", недвосмислено указују на трагичну неодговорност општинске управе Смедеревске Паланке. ЈП_Србијашуме.jpgДа трагедија буде још већа, ни данас се не предузима ништа и поред бројних апела Еколошког удружења "Липар" из Паланке и указивања јавности на овај ужасан проблем. Граду који већ има бројне еколошке проблеме, сада прети права еколошка катастрофа, јер ако се настави девастација овим темпом за годину или две  од шуме неће остати апсолутно НИШТА. Прети уништење читавог еко система, као и појава ерозија, јер се предметна шума простире на јако брдовитом терену. Такође, у граду су већ посечени бројни дрвореди, као и стабла по парковима. На њихово место нису засађена нова стабла, а ако су понегде и засађена, ради се о стаблима која су карактеристична по слабим, малим и прозрачним крошњама која немају способност велике апсорбције и производње кисеоника. Нашем удружењу су биле упућиване многе чак и отворене претње- попут сече екстремитета- уколико не обуставимо алармирање јавности и указивање на ове проблеме. Нажалост, у најави су нове сече и овог преосталог малог броја градских дрвореда- сасвим бахато и неодговорно.

Истом динамиком се уништавају мање шуме ткз. "алије" на простору ове општине:

1) церовачка алија (страна до села Водице)

2) азањска алија (страна до села Грчца)

3) шума на локацији код старог римског аквадукта у Голобоку. Њему се прилази из Шулејићеве улице у Смедеревској Паланци....

Еколошко удружење "Липар" (ЕУЛ) жели да шуму "Микуља" врати у функцију. Запостављена шума је најлакши плен. Шуму желимо вратити грађанима, да је користе током читаве године кроз различите активности, како локалног тако и ширег карактера: организовањем кампова, одржавањем различитих догађања, враћањем у функцију објеката за школску рекреативну наставу. Одржбилборд.jpgавањем трим стаза за рекреацију и такмичења, коришћењем малих камп објеката преко целе године који би били разасути по читавој шуми и међусобно повезани. Поред свега тога и активирањем обучене и наоружане службе чувара парка природе- шуме „Микуља“.

Помозите ову петицију својом подршком, како би успели да заштитимо и обновимо ово природно, али незаштићено, добро- шуму "Микуља".РГЗ.jpgРГЗ_2.jpgсепа.jpg


Еколошко удружењe "Липар"- ЕУЛ    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju


ILI

Vaša email adresa neće biti objavljena na našem sajtu. Međutim, autor peticije će videti sve informacije koje ste pružili u ovom obrascu.

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.
Facebook