"Imaj smelosti da budeš razuman", istorija se ne zatrpava

Kontaktirajte autora peticije

Саопштење за јавност из Кабинета Патријарха српског

2015-07-08 17:50:22

 

Дубоко Нас је забринула вест о планираном затрпавању темеља базилике близу Беле Паланке ради новог аутопута коридора 10 према Бугарској. Ова ранохришћанска светиња откривена je пре три године и сведочи о континуитету хришћанске вере на овим просторима. Дакле, реч је о важном и изузетно значајном археолошком локалитету и стога осећамо обавезу и одговорност да укажемо на чињеницу да је затрпавање остатака ове базилике неприхватљиво и молимо надлежне да што пре пронађу алтернативно решење којим би се конзервирани остаци базилике адекватно заштитили и сачували, а не да се покрију асфалтом чиме би била нанета огромна штета нашем духовном и културном наслеђу које смо дужни да чувамо и сачувамо за будуће генерације.

Патријарх српски
Иринеј


Aleksandra Ilić

Protestno okupljanje

2015-07-08 17:46:40

Poslednji je trenutak da se spasi bazilika iz V veka na lokalitetu Kladenčište koju žele da zatrpaju jer Koridor 10 treba da pređe direktno preko nje.
"Ova građevina je najveća jednobrodna bazilika u Srbiji istražena i sačuvana u celosti i jedna je od najznačajnijih u kulturno-istorijskom smislu ikada otkrivenih na našim prostorima" kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Smatramo da ovaj istorijski spomenik treba da se zaštiti i sačuva, i da na tom mestu treba da postoji izlaz sa autoputa. Ako im dozvolimo da je zatrpaju, ubuduće će zatrpati sve što im smeta.
Pozivamo sve ljude dobre volje koji žele da se ova bazilika sačuva, da nam se pridruže u mirnom protestu u subotu 11. jula. Okupljamo se od 8hdo 9h ispred arheološkog nalazišta Mediana, probaćemo da dobijemo autobus od Nišexpresa da nas odveze do lokaliteta Kladenčište i da time privučemo pažnju javnosti. Povratak sa lokaliteta za Niš je planiran oko 14h. Ponesite vodu, hranu i adekvatnu zaštitu od sunca.

Pozivamo i sve ljude iz Bele Palanke da nam se pridruže, da se okupimo u 11h kod lokaliteta Kladenčište, kod Crvene Reke.
Hajde da se okupimo u što većem broju. Istorija i kultura se ne zatrpavaju!

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=187780
Više detalja o protestnoj šetnji u naredna dva dana. Prijavite se da biste dobili obaveštenja. Hvala!

https://www.facebook.com/events/1679516048943872/


Aleksandra Ilić

Nema rešenja za zaštitu bazilike: Nastavlja se izgradnja Koridora 10

2015-07-06 09:10:11

 

Tanjug | 05. 07. 2015. - 13:48h

Izgradnja Koridora 10 prema Bugarskoj, koji treba da prođe preko iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke, biće nastavljena uprkos apelima stručne javnosti da se radovi obustave i bazilika kao kulturno nasleđe zaštiti.

Koordinator radova na Koridoru 10 Borko Žiravac rekao je Tanjugu da će izgradnja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj biti nastavljena, dodajući da je bilo dovljno vremena da se nađe rešenje za zaštitu bazilike tokom protekle tri godine, od kada je otkrivena tačno na sredini trase na kojoj treba da bude izgrađen autoput.


"Ispred i iza bazilike nalaze se ozbiljni zahvati, to su projekti mostova većih dužina, postoje kosine, stabilizuju se i razrađuju. Mi samo sprovodimo ono što nam je rečeno", kazao je Žiravac. 


Pripreme za kozervaciju nakon čega će bazilika biti zatrpana počele su sredinom protekle nedelje i uprkos brojnim protestima, od njih se do sada nije odustalo.


Žiravac je rekao da postoji rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da se na sadašnjem nivou bazilika konzervira. "Biće napravljen elaborat konzervacije, ustanoviće se u kom je stanju i svakako će biti zaštićena. Mislim da je tokom prethodne tri godine koliko je stajala otvorena bazilika prilično devastirana i propala više nego za sve godine koliko je bila pohranjena na ovom mestu", kazao je Žiravac.


Arheolozi Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture počeli su radove na pripremi iskopina ranohrišćanske bazilike kod Bele Palanke za definitivno zatrpavanje. Nakon toga preduzeće "Koridori Srbije" nastaviće izgradnju istočnog kraka koridora 10 prema Bugarskog, koja je bila zaustavljena 2012.godine nakon što su zidine bazilike otkrivene na trasi na kojoj treba da bude izgrađen autoput.


Međutim, arheolozi iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika tražili su od republičkih institucija da obustave radove na koridoru i da zaštite baziliku u izvornom obliku i na mestu na kojem je otkrivena.


Predlozi za izmeštanje bazilike ni na jednu od dve predložene lokacije nisu bili prihvatljivi. "Ova bazilika se nalazi na lokalitetu Kladečište i pokazuje da je ovo bio jedan od važnijih centara u periodu ranog hrišćanstva u 5-6. veku. Bliska je Velikoj bazilici u Beloj Palanci i njen značaj je veliki s obzirom na to da se nalazi na području arheološkog nalazišta Remizijana, centra episkopije u kojoj je bio slavni Nikita Remizijanski", rekao je za Tanjug Zoran Mitić, arheolog iz Bele Palanke.


Mitić je rekao da je bazilika istražena i da će nakon zatrpavanja ostati zapisi o njoj ali da će ona nakon izgradnje puta ostati ispod asvalta, nedostupna. On smatra da time, osim što gubi istorija kulture, gube i Bela Palanka i okolina, jer bazilika nosi ogroman turistički potencijal koji će zatrpavanjem biti izgubljen.


Srpsko arheološko društvo (SAD) protestovalo je zbog odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da dozvoli zatrpavanje i prelazak kolovoza autoputa ka Bugarskoj preko ranohrišćanske bazilike u Kladenčištu. "Odluka centralne institucije zaštite kulturnih dobara u Srbiji u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja Zavoda", naveli su iz tog društva.


Oni smatraju da od odnosa države prema kulturnom nasleđu umnogome zavisi i međunarodni ugled zemlje.


Spomenici kulture svedoče o tome da Srbija nije bila "pusto polje" u dalekoj prošlosti, pa ne bi trebalo da bude ni sada, kada se zaštita baštine nameće kao jedan od civilizacijskih prioriteta. Iz navedenih razloga, arheolozi apeluju na Ministarstvo kulture i informisanja, Skupštinski odbor za kulturu i informisanje, predsednika Srbije i predsednika Vlade da svojim autoritetom spreče zatrpavanje bazilike.


Stanovnici Bele Palanke teška srca su primili vest o zatrpavanju bazilike i nastavku radova na Koridoru 10 na ovoj trasi puta. Mladi Bele Palanke uputili su i javni protest, pokrenut je i protest na društvenim mrežama.


Aleksandra Ilić

Koridor 10 pregazio baziliku

2015-07-05 16:39:21

 

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika Srbije poništene sve odluke niškog zavoda o zabrani radova na kompleksu ranohrišćanskih grobnica, čime je dozvoljen nastavak gradnje puta

Ko mu je kriv kad je nasred puta: arheološki lokalitet „Kladenčište” (Foto T. Todorović)

Niš – Izgradnja Koridora 10, auto-puta i magistralne saobraćajnice od Niša prema Pirotu i Dimitrovgradu, biće nastavljena preko bogatog i značajnog arheološkog lokaliteta „Kladenčište” blizu Crvene Reke, između Niša i Bele Palanke. Iako su radovi na ovom delu budućeg Koridora 10 prekinuti odmah pošto je arheološko nalazište otkriveno 2012. godine i potom započeta istraživanja, Zavod za zaštitu spomenika Srbije u Beogradu poništio je sva u međuvremenu doneta rešenja o zabrani radova koje je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

To praktično znači da će vredan arheološki lokalitet biti zatrpan i za sva vremena ostati pod zemljom zbog izgradnje Koridora 10! Arheolog Toni Čerškov iz niškog zavoda čak tvrdi da bazilika i druge arheološke vrednosti neće biti samo zatrpani, već i srušeni.

Na lokalitetu „Kladenčište” nalazi se arheološki kompleks iz ranohrišćanskog perioda od 4. do 6. veka nove ere. Sam lokalitet je višeslojan jer su u dosadašnjim istraživanjima registrovani ostaci iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka. Iskopavanja su obavljena 2013. godine i već na samom početku istraživačkih radova konstatovano je da se radi o sakralnom objektu. Kasnije, iste godine, otkopana je bazilika – jednobrodna građevina koja je imala pripratu, pretprostor, brod i apsidu, nakon čega su radovi nastavljeni izvan bazilike. Tada su se ukazali i ostaci zidova. Iz tog razloga zavod je izdao konzervatorske  uslove sa zadatkom da se istraži ceo kompleks, rečeno nam je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

U nastavku istraživačkih radova na arheološkom lokalitetu „Kladenčište”, ističu u niškom zavodu, otkriven je veliki atrijum u čijem su se centralnom delu ukazali ostaci stopa nosećih stubova samog portika. Zbog toga je u ovoj ustanovi septembra 2013. godine doneto rešenje o obustavi radova.

Iako iskopavanja i istraživanja nisu završena, Republički zavod, koji nije nadležan, doneo je odluku da se bazilika prekrije sa dva metara peska i da preko nje pređe auto-put! U želji da raščistimo ko je nadležan, a ko nije, uspostavili smo prepisku sa Republičkim zavodom i formirali našu komisiju u skladu sa čijom procenom su propisane mere zaštite na osnovu zakonskih ovlašćenja i naložen nastavak iskopavanja na „Kladenčištu”. Investitoru radova ponuđene su dve mogućnosti: zaštita i prezentacija lokaliteta  u izvornom obliku ili izmeštanje odgovarajućom metodologijom. Istraživanje je nastavljeno u novembru prošle, a početkom ove 2015. godine Koridori 10 podneli su zahtev za ponavljanje postupka i izmenu rešenja iz 2013. godine o obustavi izgradnje auto-puta. Naš zavod je taj zahtev odbio jer ne postoje nove okolnosti. I pored toga u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika zanemarili su sve što se između 2012. i 2015. godine događalo na ovom vrednom arheološkom lokalitetu i doneli su rešenje o zatrpavanju bazilike, ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Posebno naglašavaju da su najeminentniji stručnjaci iz naše zemlje, poput prof. dr Mihajla Milenkovića, prof. dr Čedomira Vasića, mr Aleksandra Aleksića, bili članovi komisije koja je formirana 2013. godine i koja je valorizovala arheološki objekat na lokalitetu kod Crvene Reke. Iz kojih razloga je došlo do nove, potpuno neočekivane odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Srbije o zatrpavanju značajne i vredne arheološke baštine i nastavku izgradnje autoputa na Koridoru 10, nije im poznato.

 
Toma Todorović
objavljeno: 03.07.2015. u "Politici"

Aleksandra Ilić

Srpski arheolozi: Bazilika se ne sme zatrpati, već zaštititi

2015-07-03 16:45:03

Autor J. C. Izvor Južne vesti | BELA PALANKA

baziluka
Baziliku već konzerviraju i spremaju za zatrpavanje; foto: Vanja Keser

Ističući da "kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti", Srpsko arheološko društvo (SAD) najoštrije protestuje zbog odluke da se ranohrišćanska bazilika u Kladenčištu kod Bele Palanke zatrpa i preko nje pređe auto-put.

U saopštenju SAD se navodi da je odluka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja Zavoda.

Cena izmeštanja auto-puta ili bazilike na neko drugo mesto, koliko god da iznosi, mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije ovog objekta - objašnjavaju arheolozi.

Nakon izgradnje auto-puta, dodaju arheolozi, putnici bi imali jedinstvenu priliku da obiđu ranohrišćanske spomenike od Kladenčišta, Medijane i Caričinog grada, do episkopskog sedišta u Stobima i ranohrišćanskih spomenika u Solunu.

baziluka
Zbog arheoloških ispitivanja 2012. godine prekinuta izgradnja Koridora 10 na toj deonici; foto: Vanja Keser

 

Oni dodaju da bi zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom (Justinijana Prima), spomenik sa lokaliteta Kladenčište morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentovan svim zainteresovanim posetiocima.

Od odnosa države prema kulturnom nasleđu umnogome zavisi i međunarodni ugled zemlje. Spomenici kulture svedoče o tome da Srbija nije bila „pusto polje“ u dalekoj prošlosti, pa ne bi trebalo da bude ni sada, kada se zaštita baštine nameće kao jedan od civilizacijskih prioriteta - stoji u saopštenju.

Iz Srpskog arheološkog društva apeluju na Ministarstvo kulture,Skupštinski odbor za kulturu i informisanje, predsednika Srbije i srpskog premijera, da spreče zatrpavanje bazilike.

Podsetimo, bez obzira na odluku niškog Zavoda za zaštitu spomenika da se trasa auto-puta izmeni ili bazilika izmesti, pre nekoliko dana Republički zavod je odlučio da ovaj istorijski i kulturno vredan objekat, koji datira iz perioda od 4. do 6. veka nove ere, treba zatrpati peskom, kako bi se nastavili radovi na auto-putu.

Međutim, arheolog iz niškog Zavoda Toni Čerškov kaže da je tehnički nemoguće samo "zatrpati" baziliku, već da će ona izgradnjom auto-puta preko nje biti potpuno i trajno uništena.


Ministarstvo kulture i Zavod ćute

Iako značajnom spomeniku kulture preti uništavanje i to osuđuje javnost, niko se zasada nije zvanično oglasio iz Ministarstva kulture.

I donosilac sporne odluke, odnosno Republički zavod za zaštitu spomenika, nije obrazložio zašto će bazilika biti zatrpana. Iako smo pokušali da dobijemo odgovor od njih, nismo uspeli jer je, kako nam je rečeno, direktorka Zavoda na odmoru.

Inače, protiv sporne odluke je na internetu pokrenuta peticija pod nazivom "Imaj smelosti da budeš razuman - istorija se ne zatrpava", koju je dosada potpisalo blizu 2.500 ljudi.


Aleksandra Ilić

Srpsko arheološko društvo protiv zatrpavanja bazilike u Kladenčištu

2015-07-03 12:36:53

Arheološki portal | 02/07/2015 | Vesti | No Comments

kladenciste

Srpsko arheološko društvo najoštrije je protestovalo zbog odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da dozvoli zatrpavanje i prelazak kolovoza auto-puta ka Bugarskoj preko ranohrišćanske bazilike u Kladenčištu.

Odluka centralne institucije zaštite kulturnih dobara u Srbiji u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja Zavoda, navode iz Srpskog arheološkog društva, prenosi Tanjug.

Otkriće ranohrišćanske bazilike u blizini trase rimskog puta koji je spajao istočni i zapadni deo Rimskog carstva, nedaleko od antičke Remezijane (današnje Bele Palanke), rodnog mesta Svetog Nikite Remezijanskog, svedoči o samim počecima hrišćanske civilizacije na Balkanu.

Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom (Justiniana Prima), taj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran svim zainteresovanim posetiocima, smatraju u Društvu.

Kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti, a cena izmeštanja auto-puta ili bazilike, koliko god da iznosi, mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije tog objekta.
U saopštenju Srpskog arheološkog društva ocenjuje se da od odnosa države prema kulturnom nasleđu umnogome zavisi i međunarodni ugled zemlje.

Spomenici kulture svedoče o tome da Srbija nije bila „pusto polje” u dalekoj prošlosti, pa ne bi trebalo da bude ni sada, kada se zaštita baštine nameće kao jedan od civilizacijskih prioriteta.

Iz navedenih razloga, oni apeluju na Ministarstvo kulture i informisanja, Skupštinski odbor za kulturu i informisanje, predsednika Srbije i predsednika Vlade da svojim autoritetom spreče zatrpavanje bazilike.

(via RTS)


Aleksandra Ilić

Čerškov: Baziliku neće zatrpati, srušiće je

2015-07-02 19:54:09
12:01, 02.07.2015.

Autor M. Vučić Izvor Južne vesti | BELA PALANKA

repzav
Bazilika stara preko 15 vekova biće uskoro zatrpana; foto: heritage.gov.rs

Zbog izgradnje dela Koridora 10 prema granici sa Bugarskom, bazilika iz ranohrišćanskog perioda otkrivena kod Bele Palanke neće biti samo zatrpana peskom, kako se tvrdi u javnosti, već će biti srušena, kaže Toni Čerškov iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika.

Pre nekoliko dana Republički zavod za zaštitu spomenika je odlučio da ovaj istorijski i kulturno vredan objekat, koji datira iz perioda od 4. do 6. veka nove ere, treba zatrpati peskom, kako bi se nastavili radovi na auto-putu.

Međutim, arheolog Toni Čerškov kaže da ova bazilika “ne može da bude samo zatrpana, već će biti srušena”.

To je glupost što govore da će biti zatrpana. Kada pravite običan put do Niške Banje, morate da stavite tampone preko građevine, ne mogu da ostanu samo zidovi jer bi došlo do sleganja i napravile bi se rupe. Na auto-putu, gde su brzine po 120 km, naravno da će prvo da je sruše pa onda da stave tampone. Tehnički je nemoguće da je samo zatrpaju, oni će je prvo uništiti - objašnjava Čerškov.

 

490x370-toni
Arheolog Toni Čerškov; foto: arhiva JV/ Zoran Radosavljević Kiki
On ističe da ne može da komentariše odluku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, niti da li je na njih vršen pritisak da odluče tako nešto, ali napominje da niški Zavod ima “moralnu obavezu“ da uloži žalbu na ovu odluku. Nažalost, kaže, to neće sprečiti izvršenje.

 

Bazilika će sto posto biti zatrpana ovih dana. Danas ili za koji dan, to je manje bitno. Mi ćemo se žaliti Upravnom sudu, pa će on odlučiti ko je krivac, ali to može trajati godinama. Nažalost, bazilika će svakako biti uništena - ogorčen je Čerškov.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika zasada nismo uspeli da dobijemo obrazloženje ove odluke da se, zbog auto-puta, ova građevina konzervira i zatrpa peskom. 


Borba niškog sa Republičkim zavodom završena bez uspeha

Arheološka iskopavanja na bazilici na lokalitetu Kladenčište započeta su 2012. godine, kada je zbog toga, po nalogu niškog Zavoda, prekinuta izgradnja Koridora 10 na ovoj deonici.

 

slika2zavodfb
Nesreća bazilike je što se našla na pravcu Koridora 10; foto: FB strana "Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš"
Republički zavod je 2013. godine, u toku iskopavanja, doneo rešenje da se bazilika pokrije peskom, nakon čega je niški Zavod formirao svoju komisiju koja je propisala mere zaštite ovog objekta i predložio da se on ili zaštiti i ostavi u izvornom položaju, ili da se izmesti.

 

Istraživanja su, kažu, nastavljena 2014. godine, sve dok početkom godine "Koridori Srbije" nisu zahtevali ponavljanje postupka.

Pre nekoliko dana, Republički zavod je poništio sva rešenja niškog zavoda idoneo svoje rešenje da se bazilika zatrpa.


Najveća jednobrodna bazilika u Srbiji se vraća u zemlju

Ovaj objekat, kako kažu u niškom Zavodu, obuhvata crkvenu građevinu sa krstionicom i aneks sa unutrašnjim dvorištem.

Ova građevina je najveća jednobrodna bazilika u Srbiji istražena i sačuvana u celosti i jedna je od najznačajnijih u kulturno-istorijskom smislu ikada otkrivenih na našim prostorima - kažu iz Zavoda.

 

vanja1
Baziliku konzerviraju i pripremaju za zatrpavanje; foto: Vanja Keser
Građevina se, prema podacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, prostire na površini od oko 1.200 kvadrata. U objektu i oko njega, pronađena je velika količina stakla od prozora, kao i fragmenti staklenih kandila. Sa spoljne strane južnog broda crkve otkopana su tri skeleta.

 

Arhitektonski ostaci objekta ukazuju da je kvalitetno građen. Nalazi bronzanog novca ukazuju na postojanje starijeg objekta koji je verovatno podignut u drugoj polovini 4. veka, a dograđen je i obnavljan u 6. veku, za vreme Cara Justinijana - piše na sajtu.

Prilikom iskopavanja rovova, “u tamno braon, masnoj i kompaktnoj zemlji registrovani su i sporadični nalazi praistorijske keramike”.


Veliki gubitak i za Belu Palanku

Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da je ova odluka “katastrofalna” i da je ovim njegova opština mnogo izgubila.

Mi ćemo poslati dopise nadležnima i Ministarstvu, da alarmiramo institucije, pa ako nešto uspemo - uspeli smo. Žao nam je zbog ovakve odluke, jer bi ova bazilika, koja ima izuzetnu kulturnu i istorijsku vrednost, svakako privukla turiste, posebno one koji prolaze pored ovog lokaliteta idući ka Grčkoj - kaže on. 

 

vanja2
Najveća jednobrodna bazilika u Srbiji uskoro pod zemljom; foto: Vanja Keser
Miljković dodaje i da je ova opština bila voljna da učestvuje u troškovima izmeštanja bazilike u dvorište crkve u Crvenoj Reci, "ali je struka procenila da bi to bilo nemoguće jer je bazilika prevelika".

 

Nažalost, kaže, sve bi bilo bolje od odluke Republičkog zavoda da se bazilika, stara preko 15 vekova, sada vrati u zemlju. 

Inače, protiv sporne odluke je na internetu pokrenuta peticija pod nazivom "Imaj smelosti da budeš razuman - istorija se ne zatrpava". 


Aleksandra Ilić



Podeli ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dostigne više potpisa.

Kako promovisati peticiju?

  • Podelite peticiju na zidu vašeg Facebook-a i u grupama koje su relevantne za temu vaše peticije.
  • Dodđite u kontakt sa svojim prijateljima
    1. Napišite poruku gde objašnjavate zašto ste potpisali ovu peticiju, pošto je verovatnije da će je ljudi potpisati, ako razumeju koliko je važna ova tema.
    2. Kopirajte i zalepite veb adresu peticije u svoju poruku.
    3. Pošaljite poruku koristeći e-poštu, poruke, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.