Da Zrenjanin ostane Zrenjanin

Kontaktirajte autora peticije

Poziv na tribinu

2018-03-22 09:21:55

Pozivamo Vas na tribinu “STOP REVIZIONIZMU! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” koja će biti održana u utorak 27. marta, u 18 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, organizacije “Skaska” i “Da Zrenjanin ostane Zrenjanin”. Na tribini će govoriti Želimir Žilnik, reditelj; Predrag Koraksić Corax, karikaturista; Ljubomir Živkov, novinar; Srđan Milošević, istoričar; Duško Radosavljević, politikolog; Marko Šelić – Marčelo, pisac, muzičar; Zlatko Jelisavac, profesor. Tribinu će moderirati Minja Bogavac dramaturškinja.

Istorijski revizionizam je proces reinterpretacije činjenica, motiva, procesa, povoda i uzroka istorijskih događaja. Revizionizam i ekspanzija desnice zapravo su dve strane jedne medalje, jer vladajuće elite dobro znaju da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost. Odričući se tekovina antifašističke borbe, relativizujući njenu ispravnost, kao i pozicije koje su u toj borbi zauzimali pokreti, vojske, države i pojedinci, ponovo se kliza u onu ideologiju, koja je – pre samo nešto više od pola veka, bila uzrok najstrašnijeg razaranja. Kakvu odgovornost u ovim procesima imaju intelektualci? Kakva je odgovornost svih građana i kako izaći iz kruga one “ćutljive većine” koja fašizam čini mogućim? Kako se ovi procesi odnose na zemlje bivše Jugoslavije i ima li nade da će ove zemlje ponovo biti prva tačka otpora u borbi protiv fašizma, odnosno da će se ovde ponovo desiti 27. mart? Ako takve nade nema, kako ćemo je probuditi? Mogu li nove generacije učiti na iskustvu prethodnih i da li je istina da smo iz istorije naučili samo to da iz istorije ništa ne možemo da naučimo? Zašto učimo istoriju? Kako je učimo, a kako treba da je učimo… neka su od pitanja koja će biti postavljena na ovoj tribini.


Andrej Jakovljev, NVO "SKASKA", Zrenjanin

Da Zrenjanin ostane Zrenjanin

2018-03-05 10:14:09

Zrenjaninke i Zrenjaninci su rekli svoje! Da Zrenjanin ostane Zrenjanin Potpisivanje peticije Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” traje 5 dana, preko 2600 ljudi  dalo je svoj potpis. Cilj je bio da se mobiliše javnost protiv nedemokratske i bahate promene imena grada, kao i jasan odgovor sugrađana šta o tome misle. Zrenjaninke i Zrenjaninci su reagovali  i poslali vlastima i inicijatorima promene imena grada jasnu poruku: Mi se pitamo, ne može! Mislimo da je vreme da se podvuče crta i da su  gradjani/ke jasno izrazili svoje mišljenje. Ukoliko vlast ima nejasnoća, rado ćemo se svi ponovo izjasniti na referendum, kao i 1992. godine. Svaki potpisnik peticije imao je svoje razloge, svaki stav treba razumeti i uvažiti. U osnovi svih odgovora mogu se pronaći antifašizam, multietničnost i multikulturalnost, na koje su stanovnici ovoga grada nadasve ponosni. Umesto kulturnog, privrednog centra Banata, otvorenog i modernog grada, tendencija inicijative za promenu imena jesu tradicionalizam, patrijahalno društvo i nacionalizam. Nacionalizam je osnova, ali kada mu se doda antiliberalizam, antidemokratija, militarizam, rasizam i antisemitizam, tad nastaje fašizam. Namera pokretanja peticije „Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“ nije bila da inicira sukobljavanja na društvenim mrežama, niti da se takmiči u broju potpisnika. Želja je bila da pokaže da postoje građanke i građani koji uopšte ne vide potrebu da se menja ime grada, ili da se to ne čini u ovom trenutku. Mnogi su pokazali naklonost i za neke druge opcije. To sve podrazumeva da inicijatori promene ne govore u ime većine, da je njihova argumentacija neubedljiva i na mahove zastrašujuća, a tendencija da se izbegne referendum jasno svedoči o tome da su i sami svesni potencijalnog neuspeha.  

Hvala svima na potpisu!

NVO SKASKA Zrenjanin, 5.3.2018.


Andrej Jakovljev, NVO "SKASKA", Zrenjanin



Podeli ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dostigne više potpisa.

Facebook