Peticija protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi

Kontaktirajte autora peticije

Peticuju potpisalo preko 13000 građana! Kako dalje u brobi za Kališ?

2019-03-25 16:27:29

Dragi sugrađani i sugrađanke,

 

Hvala vam na podršci Peticiji i borbi da se glas struke i građana glasnije čuje! Preko 13000 potpisa u manje od nedelju dana daje nadu da zajedničkom odgovornošću i posvećenošću, kao i ljubavlju prema našem gradu, možemo da sačuvamo jedan od najstarijih kulturno-istorijskog spomenika Beograda i jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika u Srbiji.

Preko 13000 potpisa nas ohrabruje i obavezuje na dalje akcije!

beogradska-tvrdjava1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom ove nedelje poslaćemo pisma Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESKO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u kojima tražimo da se preduzmu svi koraci da se gradnja gondole zaustavi, uključujući i da se obori Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće, i preispitaju validnosti odluka koje su nadležne institucije donele, kao i okolnosti pod kojima su te odluke donešene.

Pozivamo vas sve da peticiju i dalje delite, i da pratite fb stranicu Evropa Nostra Srbija, kao i sajt na kojoj ćemo se truditi da svakog dana imamo bar jednu novu vest i izjavu u vezi borbe protuv gradnje gondole.

Takođe, pozivamo sve vas koji želite da doprinesete i više nego potpisom, da kao zabrinuti građani pišete i šaljete zvanična pisma protesta protiv ovog projekta, i to na sledeće institucije:

- Ministarstvu kulture i informisanja (Ministru Vladanu Vukosavljeviću), sa zahtevom za očuvanje kulturnog nasleđa i istorijskog jezgra Beograda

- Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja (Ministarki i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović), sa zahtevom da se obori Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan- Ušće

- Ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija (Ministru Rasimu Ljajiću), sa zahtevom da ulože sredstva predviđena za gondolu u prezentaciju kulturnog nasleđa ili sređivanje važnijih putnih i turističkih infrastruktura ne samo u Beogradu već i širom Srbije 

- Gradu Beogradu, sa zahtevom da kao građani ne želite ovu vrstu intervencija u Beogradu, kao ni da gradska vlast jednog grada narušava pravo na očuvanje kulturnog nasleđa koje svim građanima Srbije garantuje naš Ustav u članu 89.

Uz to, grupa posvećenih građana od subote prikuplja potpise i za pisanu peticiju - u okviru koje možete da upišete i broj lične karte i kojom možemo da pokrenemo Skupštinsku raspravu na ovu temu. Prošetajte do Kalemegdana, i na Savskom šetalištu kod posečenog drveta potpišete i ovu peticiju!

U međuvremenu, ako ste novinar, i želite da pratite dešavanja u vezi apela, i podržite nas izveštavanjem javnosti, pišite nam mejl u Inbox peticije.

Veliko hvala u ime svih pokretača Peticije!


Evropa Nostra Srbija



Podeli ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dostigne više potpisa.

Kako promovisati peticiju?

  • Podelite peticiju na zidu vašeg Facebook-a i u grupama koje su relevantne za temu vaše peticije.
  • Dodđite u kontakt sa svojim prijateljima
    1. Napišite poruku gde objašnjavate zašto ste potpisali ovu peticiju, pošto je verovatnije da će je ljudi potpisati, ako razumeju koliko je važna ova tema.
    2. Kopirajte i zalepite veb adresu peticije u svoju poruku.
    3. Pošaljite poruku koristeći e-poštu, poruke, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.