Peticija za očuvanje kulturnih vrednosti - IZA.ORG.RS


Gost

#1

2012-04-12 17:01

Konacno , da se pokusamo suprostaviti bahatosti svih struktura na vlasti i da pokusamo da ih nateramo da se ukljuce struke, za svaki znacajan potez..hvala
Inicijativa za arhitekturu

#2 Re:

2012-04-18 20:43

#1: -  

 Zahvaljujemo Vam što podržavate ovu inicijativu. Želimo da skrenemo pažnju da je cilj ove inicijative da se javnosti, investitoru, tur-operateru i institucijama pruži uvid u vrednosti koje su trenutno ugrožene, kako bi se podigla opšta svest i pronašlo odgovarajuće rešenje koje je u skladu sa zahtevima razvoja grada i očuvanja kulturnih vrednosti i kontinuiteta kulture.

Inicijativa za arhitekturu 


Gost

#3

2012-04-24 12:43

Problem Beograda je NEPOSTOJANJE ozbiljne komisije za arhitekturu koja bi odredila KRITERIJUME za zastitu objekata MODERNE ARHITEKTURE i popisala takva dela na teritoriji ne samo Beograda već i čitave Srbije te dala uput za ZAŠTITU takvih objekata kroz odredjenu kategorizaciju ili LISTING kakav na primer postoji u Velikoj Britaniji gde se vrsi TAČNA i NEDVOSMISLENA specifikacija objekata. *Mozete pogledati primer naselja Golden Lane u Londonu - dobar primer zaštite dela moderne arhitekture na: http://www.cityoflondon.gov.uk/NR/rdonlyres/FFAAD40A-0A95-490E-BFB2-221EE4752D41/0/DP_PL_GoldenLaneListedBuildingManagementGuidelines.pdf ... To nije nesto ste je NEPOZNATO nasoj praksi a još manje stručnoj javnosti te se postavlja pitanje ZASTO se i ne poziva na takve primere...

Poslovna zgrada JUGODRVO je objekat posebnih likovnih i arhitektonskih kvaliteta. Svojom volumetrijom, povlačenjem fasadnih ravni, fenestracijom uokvirenom lakom čeličnom konstrukcijom poseduje vanredni grafizam koji svoje konotacije može tražiti čak i u Bogojevićevoj zgradi Doma štampe - u prizemlju se nalazi Kulturni centar Beograda - na Trgu Republike, posle koje, nekoliko decenija kasnije nastaje i objekat JUGODRVO koji bi mogao predstavljati početak IV beogradske REMODELACIJE (v. Aleksej Brkić - Znakovi u Kamenu) koja na žalost, zbog događanja devedesetih nikada u potpunosti nije dovršena a zamenio je investitorski urbanizam koga ne zanima nikakva RE-modelacija ili RE-modulacija kakva se očitava na objektu zgrade JUGODRVO.

Kao jedini čelični objekat u centru grada koji afirmiše prostor a ne narušava ga, koji poštuje postojeće pa i dodatno naglašava svojim slojevitim refleksijama bogato nasleđe kojime je okružen, ovakav objekat pre svega je PRIMER uspešne interpolacije NOVOGA u STARO i kao takav zavredjuje pažnju stručne javnosti i svakako bi ga trebalo sačuvati kao reprezent beogradske Moderne arhitekture osamdesetih...

Gost

#4

2012-04-25 12:10

Mislim da zgrada odgovara arhitektonskoj celini i da zadovoljava visoke estetske kriterijume. U gradu postoje drugi ambijenti koji vape za rekonstrukciom i uređenjem
na kojima treba da se radi.

Gost

#5

2012-04-25 12:36

Žalosno je živeti u zemlji kojoj su potrebne ovakve peticije.
Samo izuzetno sposobni i savesni projektanti, moderno razmišljajući i koristeći savremenu tehnologiju i materijale, mogu postići harmoničan odnos sa kulturnim nasleđem.
Mediokriteti, u službi "GLOBALISTA", rade na uništenju kontinuiteta u kulturi, umetnosti, jeziku i svemu onom što predstavlja identitet jednog naroda.
U tom cilju je i Hitler uništio Narodnu Biblioteku 1941.

arh. D. stanko

Inicijativa za arhitekturu

#6 Re: Odgovor gostu br. 4

2012-04-25 21:19

#4: -  

 Drago nam je da delite naš entuzijazam prema predmetnom objektu. Slažemo se sa vašom ocenom da postoje drugi objekti i celine kojie treba unaprediti. Upravo takvim temama nameravamo da se bavimo u budućnosti. 

Inicijativa za arhitekturu
Gost

#7 Re: Odgovor gostu br.3

2012-04-25 21:27

#3: -  

 Zahvaljujemo vam što se posvetili vreme da napišete ovako obiman kometar. Upoznati smo sa problemom koji navodite u prvom pasusu i radićemo na tome. Povodom toga napominjemo da u se u Beogradu tim pitanjem trenutno bavi organizacija DoCoMoMo Serbija, sa kojom se nadamo da ćemo sarađivati.

 


Gost

#8

2012-04-29 12:30

TREBA IZDRZATI JER KAD KRENE KAO OVDE U SKOPJU SVE CE DA SE PRETVORI U NEKI BAROK ILI SLICNO TAKO DA CE ONI RASPISIVATI KONKURSE I TENDERE ZA PREOBLACIVANJE SVIH SAVREMENIH I MODERNIH GRADZEVINA U NEKI NEKI NEO STIL!

NEK VAM JE SA SRECOM
Inicijativa za arhitekturu

#9 Re: Odgovor gostu br. 8

2012-04-29 14:50

#8: -  

Hvala Vam na podršci. Upoznati smo sa dešavanjima u Skopju i želimo da Vam skrenemo pažnju na organizaciju pod nazivom Prva Arhi-Brigada koja radi na sprečavanju degradacije arhitekture i urbane kulture Skopja. Njima je takođe potrebna podrška kako bi uspeli da sačuvaju Skopje. 


Gost

#10

2012-05-04 11:19

Nešto tako nezanimljivo i 1000 puta viđeno, kao što je idejno rešenje, pa još na takvoj lokaciji... nedopustivo! Nije li dovoljno što je Ušće šoping centar na mestu dostojnom jedne Opere???

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2012-05-10 14:42



Gost

#12

2012-06-05 01:15

Naravno da je nečuveno jednu zgradu kakva je j*export preoblikovati bez ikakvog smisla i razloga. jedini kompromis, ukoliko bude bio "must" da se pravi jeste da zgrada ostane ALI netaknuta! dakle nek stave oni te stakliće ako već hoće, mogu da im pomognem i oko preporuke za oblaganje staklenih površina, MEĐUTIM da u tom slučaju zgrada u potpunosti OSTANE ista sa spoljne strane (unutra ne znam kako je) = slično kao što sad izgleda zgr.JDP

Gost

#13

2012-06-28 18:58

Smatram da se arhitektura postojeće zgrade bivšeg Jugodrva u potpunosti uklapa u ambijentalnu celinu Trga Republike i da kao takva treba da bude sačuvana od moguće rekonstrukcije. Postoji dosta lokacija u gradu gde bi mogao biti sagrađen pomenuti hotel, zašto rušiti nešto što je lepo, prepoznatljivo, što pripada nama kao narodu i što je delo naših talentovanih ljudi.

Gost

#14

2013-03-03 22:13

Izvinite malo kasnim.Nekada sam poslom odlazio u to zdanje, tj.tezgario za Jugodrvo.Hotel koji ce se graditi na tom mestu je ocajan,prema onom sto sam video.Ne znam sta se duze vreme desava u Beogradu,nikako da se izgradi nesto vredno paznje.

Gost

#15

2013-05-10 02:33

Sta je ovo, da li je moguce? Ima li nade da se zaustavi ovo? Ne mogu jos uvek da se opasuljim. Da li je potrebno mozda okupiti se, protestovati. U Kragujevcu su se skupili gradjani i zabranili izgradnju stambene zgrade jer nisu hteli da im se remeti koncepcija bloka u naselju Aerodrom, i uspeli su. Dovoljan je mali otpor. Bar da ga ima. A da ne pricam za ovu katastrofu u centru prestonice. Kako podici medije? To je najvaznije. Je li neko bar zvao jbnu Beogradsku hroniku?