Петиција за одбрану Ћирилице


Anonymous

#1

2012-07-24 16:20

србска ћирилица

Gost

#2

2012-07-24 19:37

наравно ,латиница је за сваки дан ,а ЋИРИЛИЦА за празник, а нама је бог дао да нам сваки дан буде празник,али никад нисмо поштовали исконске наше вредности и ево где смо!?ПИШИМО ЋИРИЛИЦОМ И СВИ НАШИ МЕДИЈИ .!

Gost

#3

2012-07-25 21:25

Подвиг и борба су у данашње време насушни, тако да свим срцем и ову петицију подржавам!

Gost

#4

2012-07-27 14:31

Буди Србин, пиши ЋИРИЛИЦОМ!!!

Gost

#5

2012-07-27 23:03

ко нема рода ни корена одувавају га ветрови

Gost

#6

2012-07-28 20:49

Бгд., 28.07.2012.

Поштована господо,
добро би било, да покренете акцију, за промену употребе речи "СТАЈАЛИШТЕ" у београдском градском превозу. Имамо аутобуску станицу, имамо железничку станицу, а када покушамо, да за СТАЈАЛИШТЕ нађемо превод на енглески, било са српског, било са хрватског добијамо VIEW?
С поштовањем,

Gost

#7

2012-07-28 22:02

СВЕТИ ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ

Браћа рођена, родом из Солуна, од родитеља знаменитих и богатих, Лава и Марије. Старији брат Методије као официр проведе деcет година међу Словенима (македонcким) и тако научи cловенcки језик. По том cе Методије удаљи у гору Олимп и предаде монашом подвигу. Ту му cе придружи доцније и Кирил (Конcтантин). Но када хазарcки цар Каган потражи од цара Михаила проповеднике вере Хриcтове, тада по заповеcти царевој ова два брата буду пронађени и поcлати међу Хазаре. Убедивши Кагана у веру Хриcтову, они га крcтише cа великим бројем његових доглавника и још већим бројем народа. Поcле извеcног времена они cе врате у Цариград, где cаcтаве азбуку cловенcку од тридеcет оcам cлова, и почну преводити црквене књиге c грчког на cловенcки. па позив кнеза Раcтиcлава оду у Моравcку, где веру благочеcтиву раcпроcтреше и утврдише, а књиге умножише и дадоше их cвештеницима, да уче омладину. На позив папе оду у Рим, где cе Кирил разболе и умре 14. фебруара 869. године. Тада cе Методије врати у Моравcку и потруди cе до cмрти на утврђењу вере Хриcтове међу Словенима. По његовој cмрти - а он cе упокоји у Гоcподу 6. априла 885. године - ученици његови, петочиcленици, cа cветим Климентом као епиcкопом на челу, пређоше Дунав и cпуcтише cе на југ, у Македонију, где, из Охрида, продужише међу Словенима поcао, започети Кирилом и Методијем на cеверу.

Текст преузет из књиге:
Св. епископ Николај жички,
"Охридски пролог"

Gost

#8

2012-07-29 17:57

Супер је петиција.
Бели Орао

#9 Re:

2012-07-29 17:59

#1: -

Радимо на томе да се промени. Зато је петиција и покренута

Бели Орао

#10 Re:

2012-07-29 18:01

#6: -

Синовче ти си млађи човек, вероватно. Увек се говорило стајалиште и коловоз. Питај оца.

Станица је бус статион.

врабац

#11 ћирилица

2012-07-30 18:04

наравно да би ћирилица требала да буде искључиво заступљено писмо у србији. па зар кинези или руси себи постаљају уопште питање свог писма. да ли било који нормалан народ себ поставља такво питање.
Pleki

#12 Peticija

2012-07-31 09:50

Htedoh da se prijavim pa videh da ne mogu da izaberem da zivim u Srbiji vec samo u Srbija i Cr. Ajd sredite to. Uzgred, ne mislim da je dobro da se mi Srbi odreknemo latinice. Pa po cemu ona nije i nasa? Koliko Srba iz Krajina i Vojvodine sticajem okolnosti vec dugo koristi i latinicu. Pa zasto onda i latinica nije nasa? A cirilica treba da bude nase zvanicno pismo!! Da se istice gde god moze, da se reklamira, da se ponovo ukoreni, posto je vec prilicno raskorenjena. I da ne duzim, a imalo bi jos stosta da se kaze ...
Бели Орао

#13 Re: Peticija

2012-07-31 10:10

#12: Pleki - Peticija

Плеки.

Дужиш, а то се на срБском каже другачије. Ево један разлог због којих не треба да пишемо латиницу.

1. Хрвати су регистровали латиницу као своје писмо. На тај начин сву штампу приказану на латиници

приказују као своју. Скоро су приказали као своје Пекића, Басару и још неке. Значи није ред да узимамо туђе,        али је ред да не дамо своје. Да ја не дужим, ево ти један податак који ће употпунити разлог под 1.

http://www.bizlife.rs/vesti/vest/44429/predstavljena-knjiga-knjigocid-unistavanje-knjiga-u-hrvatskoj-1990ih.html?source=Pravac.com

П.С.

Ако си ти мој друг Плеки онда знаш ко је Бели Орао.


Gost

#14 Re: Re: Peticija

2012-07-31 14:42

#13: Бели Орао - Re: Peticija 

 Ako su oni nesto proglasili svojim, to jos uvek ne znaci da i jeste njihovo, ili bar ne SAMO njihovo. Latinicu koriste englezi, francuzi, danci, ...ovanci, pa nikome ne pada napamet da kaze da je to npr. dansko pismo. Ili ne SAMO dansko. Ja se ne bih odrekao neceg sto jeste nase, a to sto smo se odricali neceg drugog (cirilice) sto jeste SAMO nase, to nama nije na cast . Pa eto sam kazes, prikazuju Pekica kao svog. Pa to je glupo, mozes nekog u reklami da zeznes da je mister muskulo fenomenalno sredstvo, ... sam sve radi ... itd. al na kraju svi shvate da je to sarena laza. U lazi su kratke noge, danas u vreme interneta pogotovu. Uzgred, ta tvoja : "... da necemo tudje a ne damo svoje ..." malo me podseti na ono vreme kada je bilo: Tuđe nećemo svoje ne damo!!! Ja sam tada bio ponosan sto pripadam narodu koji je tako neagresivan a borben da svoje brani. Danas to gledam malo drugačije. Možda je bolje proklamovati: SVOJE NE DAMO! A sta je moje, od slučaja do slučaja može i da se promeni, a važno je da ONI drugi nisu nikad čuli da tuđe nećemo, pa nek misle šta mož biti s kućom (njihovom) ako nas diraju ... Ko je još u svetu uspeo a pričao da neće tuđe? Ne kažem da treba reći da HOĆEMO tuđe!

Opet odužih :-)

P.S. A koliko ti Plekija znas?

Бели Орао

#15 Re: Re: Re: Peticija

2012-07-31 15:47

#14: - Re: Re: Peticija

Mного си одужио.

Ако си погледао сајт о Анти Лешаји биће ти све јасно. То је онај мој коментар мало горе.

Бели Орао

#16 Re: Re: Re: Peticija

2012-07-31 16:32

#14: - Re: Re: Peticija

Да бре зезнуо сам се. Мој друг је Плеки,а не Pleki.


Gost

#17 Милош Марковић, новинар

2012-08-02 21:16

Доста је политика силовала лингвистику!Наш српски језик је суштина нашег постојањаа, наше историје, нашег стваралаштва, нашег бића, нашег српског идентитета...Политика и политичари су унаказили српске земље, понизили српски народ, понизили српски језик и нашу народну душу! Борба за српски језик и српску духовност у свим видовима је борба за смислени опстанак српског народа.Наша народна поезија је јединствен споменик нашем језику и нашем духу! Политикантска олош међу лингвистима заиста је злочиначко удружење посебног типа!Борба за српски језик, борба за ћирилицу - нека буде борба непрестана"!

Gost

#18

2012-08-02 22:04

Ово ме подсећа на НОБЛЕС, утицај помодарства и полтронства својевременог приближавања Аустроугарске, јер је то БЕЧКА ШКОЛА, то је БЕЧ!!!
Данас има обиље туђица, неконкретних речи.
Код Срба је ЗАПЕТА, а не ЗАРЕЗ, а у математици КОМА
Референдум у народу о правопису, а не да га НЕПРИКОСНОВЕНО именују без аргумента појединци

Gost

#19

2012-08-02 22:56

Колико се далеко отишло да се чак и топоними својевољно мењају Бања Лука је иѕворни наѕив, а не по новом МОЖЕ и Бањалука (једна реч), која је по интерном договору у редакцији једних водећих дневних новина неприкосновено се пише БАЊАЛУКА. Ово је један од примера како се утиче на прихватање као правописни наѕив. Реч коју често чујемо (новијег је датума) ЕДУКАЦИЈА. Када сам питао пријатеља шта ѕаправо та реч није знао одговор, а у српском језику имамо пет речи и то конкретне које би се приближиле ѕначењу. Доста уопштених речи. Да вам не спомињем обиље наметнутих туђица, а ми већ у свом језику имамо то значење. Реч КОСОВО, је географски појам (као Шумадија), а у политичком смислу је АП КОСОВО И МЕТОХИЈА и тако пише у Уставу Србије, па шта се онда десило са Метохијом, реч која многима смета, а у саставу Велике Албаније која ѕахвата делове држава Црне Горе, Србије (до Прокупља и шире, поред целе АП КиМ)ѕахвата и добар део Македоније и то је ѕа Шиптаре, односно Албанце КОСОВО. Реч КОСМЕТ је новинарска скраћеница, да се не би понављало Косово и Метохија и апсолутно нема никакво друго ѕначење (многи ту реч исписују на картама где је приостор АП Косова и Метохије, што је нетачно), а већина то прузима из политичког жаргона као тачан назив. Има о томе доста да се расправља. Зашто КУРИКУЛЕ нису прихваћене, а ЕДУКАЦИЈА је заживела. Сетите се Вука Карађиће који се целог живота борио да слово Б уђе у речи СРБСКИ, а не СРПСКИ коју су "едуковани" неприкосновени паметњаковићи пролонгирали. Сви странци кажу да је наша граматика тешка, да ли вам нешто о томе говори какав је српски језик. Па чак нам се и писмо изменило, погледајте словне знаке на Интернету шта нам пружа. Основица сваког писма су писани словни знаци из којих су проистекли штампани. Данас многи не знају да напишу писана слова, велика и мала. Пример Интернет ћирилице писаних слова (у рачунарском жаргону називају се ИТАЛИК или графичком КУРЗИВ) мала слово Т, Г, Д, В(у облику переце), овде нисам у могућности да их испишем а господа академици не реагују. Словни знаци су уствари симболи, пиктограми који се читају. Треба петицијом одузети им све титуле и звања и вратити их у први разред основне школе. Сви ми смо порески обвезници и тражимо да се и ми питамо, јер су плаћени да нам побољшају и бране својим ставом оно што јесте србско.
Порески обвезник

#20

2012-08-02 23:38

Латиница је наметнуто писмо и заживела је највише у ЈБившој Југославији из комерцијалних разлога због боље продаје књига, часописа итд. За рачунар од свих писма у свету, једино је србска ћирилица неприкосновена.Вук Караџић „пиши као што говориш, а читај као што је написано“, основни су захтеви рачунарског презентовања, што ни једно писмо нема ту могућност. У латиници поједини словни знак се пише са два словна знака, што често пута доводи у недоумицу приликом превођења на други језик и може да има различита значења. Латиница никада не може да замени ћирилицу Љ(Lj, lj) Џ(Dž, dž, dz) Њ(Nj, nj ) Ђ(Đ, đ, Dj, dj) Па ако се толико боре за латиницу, ЗАШТО нису решили овај проблем. Интересује ме ако неко може да ми објасни како се стиче звање академика. Предпостављам да носилац академије мора да да допринос држави Србији и да престаје лична таштина. Требало би да најдуже сваке треће године да напише књигу са НОВИМ сазнањима, или бар три сепарата, а не да преписује и препричава туђе радове, а уколико то не уради да му се одуѕме звање академика
Бели Орао

#21

2012-08-03 08:36

У просеку 10 потписа дневно. Кад потпишете шаљите на што више адреса. Разочараће те се
колико се мало људи одазвало.

Gost

#22

2012-08-03 16:28

Помаже Бог Браћо и Сестре,

камо среће да никада нисмо требали да покреенемо ову или сличне овој петиције.

Не заборавите да нам безбожници све ово праве.

Док је безбожника у Србији и на целом Балкану нема шта добро да очекујемо од безбожника. Само јад и бол где год се окренемо јер су безбожници свугде присутни.

Раб Христов

Душан М. Стојановић

Gost

#23

2012-08-04 09:24

Зар је потребан било какав коментар када је у питању одбрана писма свих наших предака

Gost

#24

2012-08-04 20:47

Dovoljno je proći zemljom Srbijom...
Бели Орао

#25 Re:

2012-08-05 10:53

#24: -

И видети свуда латиницу. Мало кликни и све је у реду (не О.К)