Otvoreno pismo ministru nauke

Kontaktirajte autora peticije

Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Otvoreno pismo ministru nauke

razocaran

#1

2012-10-22 22:42

Saglasan sam sa svim navodima iz peticije. Oni potpuno jasno prezentiraju situaciju u nasoj nauci kao sistemu, koji je vec dugi niz godina bez koordinacije i kontrole. Naravno, onda i bez kvaliteta.
Mladja

#2 Aut QMS Aut Nihil.

2012-10-23 00:21

Quality Management System (QMS) - u svemu, pa i u nauci. Naravno, ako hocemo da budemo normalni. Od prevare nikom nije dobro, pa ni onome ko se njome sluzi.
Linijama manjeg otpora se obezbedjuje veci protok, ali ne i veci potencijal (Omov zakon)!
dugic

#3 kako potpisati?

2012-10-23 16:53

ne vidim polje koje aktivira potpisivanje..
?
mozzart

#4 Re: kako potpisati?

2012-10-23 17:23

#3: dugic - kako potpisati?

Ako ne vidite polje, probajte da ponovo učitate stranicu, a ako ne ni tada - treba da pokušate sa drugim pretraživačem...

Pozdrav svima; nadam se da će biti iskorenjeni svi, ili u najmanju ruku najštetniji od navedenih loših običaja u srpskoj naučnoj zajednici. Nekako mi se čini da su mnogi primorani da bar neke od ovih stvari praktikuju, jer je zapravo nemoguće da se uopšte negde čovek vidi, osim ako nije u nekoj kombinaciji (slično ostalim sferama našeg javnog života).

Uprkos svemu, imate punu podršku iz dijaspore!

P.S. Da napomenem da i ovde postoji sličnih stvari, ali: 1) samo neke od ovih, daleko od toga da je sve ovo prisutno (ipak je čast na malo većoj ceni), 2) manjeg obima, tj. nije ukorenjeno u sistem, 3) opet, i kad se dešava, stekoh utisak da ipak ima bar nekakvo racionalno pokriće (npr. umrežavanje; pa tako prvoga puta kad sarađuješ s nekim - staviš ga na rad iako nije u jednakoj meri doprineo, da bi osigurao dugoročnu saradnju svoje sa njegovom/njenom grupom; kasnije nećeš, niti ćeš imati potrebe da tako nešto radiš).

Živeli!

Нема потписа

#5 Критика

2012-10-23 17:34

Петиција је написана неслужбеним писмом, преобимна је и садржи гомилу лепих жеља без плана за реализацију. У пракси то ће бити гомила процедура и непотребна администрација задужена за спровођење набројаних идеја у дело. Тиме имамо и повећан обим могућности за злоупотребу. Прва могућност је управо та да нека комисија одлучује који часопис је вредан а који није.
Углавном, ауторима је требало 10ак страна само да опишу иницијативу а онда ме занима колико ће страна имати неки правилник/статут базиран на тој инцијативи.

Gost

#6 Re: kako potpisati?

2012-10-23 18:21

#3: dugic - kako potpisati?

Na strani Potpisite peticiju , na dnu postoji polje izbora prikaza vasih podataka javno ili ne i mogucnost unosa podataka...:)


Gost

#7

2012-10-23 18:30

Jako dobra inicijativa. Pozdravljam.
Sloba

#8 Doktorati

2012-10-23 18:47

Zasto se, kao u razvijenom svetu, bar u prirodnim, tehnickim i bio-medicinskim oblastima ne uvede uslov publikovanja u "dobrom casopisu" (npr., sa impaktom u gornjem delu SCI liste) za odbranu disertacija? U skandinavskim zemljama je taj uslov cak izmedju 2 i 5 (objavljenih ili prihvacenih za stampu) publikacija.
Inace, peticija je sjajna!

Gost

#9

2012-10-23 19:04

У потпуности се слажем са текстом петиције који безрезервно потписујем
fizikohemičar

#10 fokus

2012-10-23 19:41

Peticija, sasvim ispravno, navodi brojne probleme. Medjutim, stavljanje svih na jednu gomilu daje priliku Ministarstvu da ne počne da rešava nijedan.

Meni se čini da bi najbolji način bio da se krene direktno na istraživače koji nas sramote plagijatorstvom. Dakle, moj predlog je da se Ministarstvo navede(peticijom, pregovorima, molbama, svejedno kako) da napravi, ili podrži, web stranicu sa listom plagijata i plagijatora. I da donese odluku da se svakome ko je na toj listi uskrati pravo na fondove iz domena Ministarstva. Za sitne plagijate zabrana pristupu fondovima od tri do pet godina a za ozbiljnije TRAJNA zabrana bavljenja naukom o trošku poreskih obveznika.

Tehnički to je lako da se realizuje jer postoje brojni besplatni programi koji pretražuju duplikate radova na internetu. Na primer ovaj:
http://etest.vbi.vt.edu/etblast3/index/tutorial
a postoji i priličan broj sajtova sa spiskom plagijata. Ministarstvo ne treba da traži plagijate, tražićemo sami, ali treba da sankcioniše plagijatore, najbolje preko svog 'Ureda za naučni integritet', koji znamo da ne postoji, a koji bi trebalo osnovati što pre. I Uredu (ne treba se hvatati za reč, da li je ured, kancelarija, biro itd.) dati ovlašćenje da (pr)ocenjuje šta je plagijat i da odredjuje sankcije plagijatorima. Samo, direktne mere prema konkretnim likovima mogu da donesu neki rezultat.

Isto, Ministarstvo bi moglo da nas pretplati na neki od ozbiljnijih programa koji će svakome pomoći da prepozna plagijat, kako u svojim atako i u tudjim radovima. Recimo nešto ovako:
http://www.grammarly.com
Ana

#11 Medicinske nauke

2012-10-23 20:29

U novije vreme u medicinskim naukama, sve veci broj doktora prikuplja podatke za autore iz inostranstva, u rad ulaze kao collaborators, i citiraju rad kao koautori. To je jos jedan od nacina da se potceni rad naucnika koji imaju ideju i vredno rade na njenom dokazivanju ili odbacivanju. Desava mi se da kao reviewer u domacim casopisima budem pritiskana od profesora da se rad objavi iako nema nikakvog naucnog doprinosa. Sa zaljenjem konstatujem da bolesna ambicija pojedinih ljudi pobedjuje svaki dan rad postenih naucnika koji u izuzetno teskim uslovima pokusavaju da odrze nivo nauke u nasoj zemlji na pristojnom. Pitam se sta ostavljamo mladim kolegama?
Fizika

#12

2012-10-23 20:35

Najvaznije ceniti rad prema
- citiranosti samih radova, a ne casopisa, ili makar kombinovano
- Deliti dobijene bodove prema broju autora, ili njihovom dogovoru, zavisno od ucesca pojednica

Gost

#13

2012-10-23 20:38

Slazem se sa sa fizikohemicarem - previse na jednom mestu, treba izabrati prioritete
plavka

#14

2012-10-23 21:13

Zahvaljujem sto ste pokrenuli peticiju i nadam se da ce na pozitivan nacin imati uticaja na citavu naucnu zajednicu, ali i sire.
Osteceni

#15 Predatorski casopisi

2012-10-23 21:28

Pravi termin!
Rukovodioci projekata finansiraju casopise u kojima oni i nekolicina njihovih istrazivaca publikuju po 20 radova u toku trajanja projekta (1-2 godine). Na taj nacin nama ostalima koji jedva objavimo na SCI listi po 1-2 rada godisnje prodaju maglu. Najgore u svemu je to sto su oni glavni u Maticnim odborima i oni pisu pravila o vrednovanju i bodovanju naucnog rada i napredovanja. Sa druge strane pojedini rukovodioci projekata javno se hvale da preko projekata finansiraju te casopise (Bosna, Bugarska...). Formirani su "naucni karteli" za pojedine casopise, u kojima imaju eksluzivno pravo objavljivanja pojedinci sa nasih prostora. Lako je utvrditi koji su to casopisi, pregledanjem izvestaja projekata i jednostavnim brojanjem koliko su se puta radovi pojavili u istom casopisu.
sistem

#16 sistem

2012-10-23 22:50

... kako se postave pravila tako se igra, hteli ili ne - morate ... ako pravila budu drugacija, ne samo u nauci, igrace se drugacije ...
Živan Ž

#17 Zarade istraživača

2012-10-24 00:16

U peticiji bih dodao i zahtev da se istraživačima koji svojim radom nisu zaslužili visoke zarade oduzme pravo da te godine računaju u proseku zarada za penziju.
Miki Miki Veliki

#18 Šta reći a nezaplakati...

2012-10-24 00:31

Javna je tajna da je u okviru konkursa projektnog ciklusa MNO 2010-2014 DH polje "namireno" sa "milijardu" projekata, te zbog toga svi ostali imaju budžete sa kojima ništa ozbiljno ne mogu da urade u istraživanju....mogu da se bave samo "atributivnim naučno istraživačkim radom"...pa opet dato DH polje najneodgovornije...cccc...

Inače, Gosn CEON pregledajte reference i citate jednog našeg svežeg WoS časopisa J Med Biochem. Urednica je urednica od prvog broja (više od 25 godina...), ista je u 90% svih radova publikovanih od početka objavljivanja časopisa, zamenica u jedno 50% objavljenih radova, a kao po komandi u 90% publikovanih radova u poslednje 2-3 godine se u popisu literature nalaze najmanje po 2 reference iz J Med Biochem i to u 100% slučajeva samo iz godina koje se citatno računaju tj. ista ili poslednje dve godine. Kako se ZOVE takva CITATNA NAMEŠTALJKA.....toliko je očigledno da je degutantno.
Zaprepašćen!

#19

2012-10-24 00:59

Ljudi, da li ste vi svesni šta podržavate?! Zar se niko ne seća 2008 godine kada je gospodin Jankov, kao pomoćnik ministra nauke "zanemario" gomilu rezultata naučnih radnika, dovodeći u pitanje opstanak određenog broja ne samo projekata nego i institucija!? Da li ste svesni da je do urušavanja kvaliteta domaće nauke, do falsifikovanja i manipulacija sa bodovima došlo upravo zbog sistema kvantifikacije rezultata naučnih istraživanja na kome je intenzivno radio profesor Šipka, promovišući svoju NGO?! Inicijatori peticije spominju "porodične odnose" pojedinih vinovnika ove jezive degradacije nauke i naučnog rada, a i sami su svoje doskorašnje pozicije zasnivali na različitim vrstama porodičnih veza... Pozivam sve kolege da pre nego što potpišu peticiju, razmisle o tome u kakvim uslovima rade i ko je sve odgovoran za ovakvo stanje u nauci!

Gost

#20 Re:

2012-10-24 01:04


Gost

#21 Zapostavljeni domaći časopisi :(

2012-10-24 01:13

Zemlja iz koje ja dolazim se zove SRBIJA!!! Nema je na ponuđenom spisku, pa sam izabrao prvu na koju sam naišao, jer je u tom slučaju sve jedno! Neprofesionalno, a kritikujete nepismenost bosanskih naslova! Ipak sam potpisao ovu peticiju.
Dr V. Žikić, vanredni profesor
Dragana1

#22 Dragana Maćešić-Petrović

2012-10-24 01:49

Konačno prava akcija, napredak na polju nauke i suzbijanja naučnog kriminala,
zaprepastiti se moramo!

#23 Re:

2012-10-24 02:22

#19: Zaprepašćen! -

Treba oduzeti sva zvanja koja su stecena na ovakav nacin. Svi projekti koji su preziveli zbog "muljanja" takodje.

Mora se poceti sa ciscenjem! Casopis koji nema ni sajt kako treba, izgleda kao kladionica, gde "blinka" uplata od 500eur NE SME biti mesto gde se objavljuje veliki broj radova samo da bi "prof" ili "projekat" preziveo!

Kriterijumi za izbor u zvanje se razlikuju od univerziteta do univerziteta. Na nekima su zaista smesni!

Ukoliko zaista radimo projekte, i zaista se bavimo naukom onda nema problema da se objavi u renomiranom casopisu! Ima stotine primera objavljenih radova u pravim casopisima, a ne klasicnim u "kladionicama"!

Ivana

#24 Napokon!

2012-10-24 02:24

Svaka cast! Drago mi je da odziv zaista odlican! Vreme je da "ocistimo" Srbiju na pravi nacin. Pocinjemo od nauke!
Molim vas da ovo "izguramo" do kraja!
naucni saradnik Med. fak-ta u Beogradu

#25

2012-10-24 09:05

Prakticno sve podrzavam. ALI ne verujem u rezultat. Takodje nikad ovde nije resen veoma veliki problem: mesanje pedagoskog rada i naucnog doprinosa. Ako imate naucno zvanje, ako ste na svom projektu, uy to imate A1 kategoriju, recenzent ste u vise medjunarodnih casopisa najvisih kategorija... ALI AKO niste u nastavi--POTPUINO STE DISKREMINISANI: ne mozete da budete ni mentor kod doktoranata, gde je vas materijal u upotrebi, ne dobijete nikakvu finansijsku satisfakciju, cak i cuvena zakonska "ekvivalencija naucnih zvanja" je puka fikcija! Dokle? Zar po 2 plate (Med. fak-t + klinika, napr) + puna cena na projektu, gde je najmanji doprinos... obezbeduje stvarnu naucnu delatnost? I sve to koci bas analiticar za medicinu u Min-vu za nauku! Hvala da ste saslusali, ali NIKAKVOG efekta ne ocekujem!