‚‚PROMENIMO ZAKON O SAMOODBRANI I MALOLETNIM UCINIOCIMA K.ZAKONA

Dragana Janković

/ #3 Briga društva ili društvo briga !?

2013-09-24 22:15

Opet se digla prašina i medijska pažnja oko vršnjačkog nasilja ili maloletničke delinkvencije ili kako god.Opet će se uključiti i komentarisati profesionalni borci protiv ove društvene anomalije i pojave iz raznih vladinih i nevladinih organizacija,ministarstava kao i ostali koji će u glas donositi zaključke o uzrocima i predlagati rešenja.Žalosno je da će to trajati samo dok novine pišu o tome kao po običaju i samo kada neko strada.

Pouke iz prethodnih slučajeva nisu izvučene niti je nešto po tom pitanju urađeno osim javnog deklarisanja,samoreklamerstva,mnogobrojnih skupih i bez ikakvog efekta održanih seminara,simpatičnih plakata,statistika itd.Bilo je i pametnih ideja ozbiljnih psihologa i profesionalaca iz te oblasti čije ideje nisu naišle na realizaciju jer nije imao ko da ih čuje,kao što vidimo ili nisu u tim tokovima profesionalne brige.

Pre skoro dve godine Press je pokrenuo a za njim i ostali mediji sveobuhvatnu akciju koja je imala odziv u javnosti u vezi vršnjačkog nasilja u školama i šire a nakon priče o višemesečnom teroru u školi nad našim sinom Aleksom nakon čega je izvršio samoubistvo.Još tada smo upozoravali da sumnjamo da će se sve završiti kada mediji prestanu da govore o tome kao što je i normalno jer to nije jedina stvar.Naše upozorenje se nije zasnivalo na pukoj pretpostavci već na najbolnije mogućem iskustvu od batina koje vam dete dobija u školi do njegove smrti i našem višemesečnom “hodanju” po institucijama od same škole,školskog policajca prosvetne inspekcije,kriminogene školske uprave Niša do samog ministarstva prosvete. Ukratko :

Nasilnici koji su se teretili za osam (8) slučajeva prebijanja našeg sina su osuđeni samo za dva jer u prethodnih 6 nisu imali 15 godina i to kaznom “praćenjem” Centra za socijalni rad koji ističe ovih dana ! Odgovorni iz škole “Sreten Mladenović Mika” iz Niša, osuđeni pravosnažnom presudom suda za svesne propuste i prikrivanje nasilja i dalje rade u istoj školi bez ikakvih disciplinskih postupaka i čak napreduju u karijeri.Bivšu direktorku takođe osuđenu u ovom slučaju za propuste u radu su u toku samog sudskog procesa vratili u školu. Školski policajac čije ogromne “propuste” u radu su utvrdili iz Unutrašnje kontrole MUP-a je i dalje školski policajac !!

Niko iz Školske uprave Niša nije odgovarao za pokušaj zataškavanja slučaja i opstrukciju suđenja što je sam sud utvrdio u presudi a da ne govorimo o pretnjama upućenim od zamenika ove institucije prosvetnim inspektorima itd.

Zar to nije poruka poslata potencijalnim nasilnicima,deci,društvu ?

Ko ne radi svoj posao ?

Zašto nije promenjen kazneni zakon za maloletnike pa i njihove roditelje ? Sam sudija kod izricanja kazne maloletnicima nam se izvinio jer je zakonski bio ograničen!

Je l’ ovo društvo interesuje ovaj problem ili ovaj problem “služi” ovom društvu ?

Čemu služe škole ? Čemu služe školski policajci ? Gde je odgovornost pomenutih,takođe i roditelja ?

Kao i pre dve godine tako i sada mislim da će se ovo završiti samo na medijskoj pažnji i svemu što ide uz to.Za sumnju u to imamo samo deo navedenih razloga a volelii bi da grešimo !

ZATO RODITELJI IZBORIMO SE ZA PRAVDU SAMI DA NE BI STE DOŠLI U SITUACIJU DA JE UZIMATE U RUKE !