PETICIJA PROTIV SRAMNOG SMENJIVANJA DOKTORA DUSANA STANOJEVICA

Milena Minovic

/ #11 Strucnost ili politicka podobnost?!

2013-10-24 14:16

Nisam pacijent Dr Dusana Stanojevica ali ga, sem licno, kao izuzentnog coveka, pozrtvovanog i predanog, a ipak skromnog i prizemnog, vrlo, i narocito postujem kao velikog strucnjaka. Pamtim ga, kao verovatno i cela Srbija, a posebno zene u Srbiji, kao prvog coveka, lekara, koji je naucio Srbiju sta znaci i koliko cini jednostavni i bezbolni Papanikolau test i brza, jeftina a nadasve efikasna skrining metoda u otkrivanju i najmanjih promena u celijama grlica materice. Te promene, u koliko ne dodje do blagovremenog otklanjanja (takodje jednostavnim i bezbolnim metodama), u najvecem broju slucajeva, budu prva faza raka grlica materice. Inace u Srbiji, do pre par godina (do samoinicijativne i uporne edukativne kampanje i zalaganja Dr Dusana), jednim od najcescih uzroka visoke smrtnosti zena. Bolesti koja se u modernom (da ne kazem, normalnom svetu) odavno smatra 100 %-no izlecivom pri ranom otkrivanju, a upravo gore pomenutim PAPA testom i skrining metodom. Samo tim svojim zalaganjem je spasio i produzio zivote hiljadama zena u Srbiji.

Pa bih sada da pitam vlast, npr odgovornog resornog Ministra, a takodje Dr Slavicu Dj. Dejanovic, da li je ova smena zaista i potvrda upornog "nastojanja" vlasti da na vodece pozicije postavi strucnjake, ili smo i dalje u sivilu neokomunizma, doduse presvucenog u nesto bolja odela, u kome politicki poslusnici poltronskog karaktera imaju prednost u svemu?! I da li je ova smena uistinu i bila najbolje resenje za pacijente i samu kliniku, razlog koji je pomenuti Ministar cesto pominjao kao osnovni?!

Klinika je rekla svoje i izabrala, suprutno politickim direktivama, Stanojevic Dr Dusana. Pacijenti, tj narod takodje govori svoje. Na zalost, i ovaj put nema nikoga da cuje.