STOP kršenju zakona na Vasovoj vodi


Gost

/ #72 Saopstenje za javnost povodom izjave ministra Sekulica od juce..poslato svim medijima

2011-06-08 05:48

Berane, 08.06.2011

REAGOVANJE NA IZJAVU MINISTRA ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA SEKULIĆA

Savjet MZ Beranselo poziva Ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića da objasni javnosti kako je moguće da su ispoštovane sve procedure ako su kontrolna mjerenja pokazala da po važećem Pravilniku postoji eliminatorni faktor (blizina rijeke Lim) za izbor Vasovih voda za izgradnju regionalne sanitarne deponije, ako se zna da je eksproprijacija još aktuelna, ako se zna da je lokalna samouprava projektnu dokumentaciju učinila vidljivom (na zvaničnom sajtu) tek nakon što su završene sve procedure, ako se još ne zna kako izgleda glavni projekat, ako se zna da u Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu nijesu pomenuti izvori vode koji postoje na ovoj lokaciji, ako se zna da se i dalje odlaže opasni otpad, ako se zna da je dokazano da je odlagan i medicinski i opasni otpad, ako se zna i da je udaljenost od drugih važnih objekata takođe sporna, ako se zna da mještani MZ Beranselo nijesu ni adekvatno informisani niti nam se pružila poštena prilika da u procedurama učestvujemo u donošenju odluka.

Poštovani Ministre nama je sada najbitnije da prestane dalje ugrožavanje naših i života naše djece i da se primjene važeći zakoni koji neosporno ukazuju da je lokacija Vasove vode nepogodna za izgradnju sanitarne deponije. Ko je odgovoran za postojeće stanje očekujemo da će se takođe utvrditi i podržavamo svaku inicijativu u tom pravcu. Ali ono što ne podržavamo i što ne možemo razumijeti jeste zašto ne prihvatite argumente i činjenice koje su u prethodnom periodu jasno pokazali da su Vasove vode pogrešan izbor i sa ekološke i sa ekonomske strane. Zašto ne zaštite javni interes i ne primjenite zakone? Zašto ne dođete među nas i kažete nam kako mislite da se riješi problem?

Pozivamo Vas da dođete na lice mjesta i da se upoznate sa stvarnim stanjem i da onda kažete da li su naši protesti opravdani. Do tada molimo Vas da svojim izjavama ne podstičete one koji krše zakone da to i dalje rade. Molimo Vas u ime naše djece, koja rastu na ovom zagađenom prostoru i koja ne zaslužuju da budu okružena opasnim otpadom najgore vrste.

Čist vazduh, nezagađeno zemljište i bistra voda to je ono za što se mi borimo i što je u skladu sa zakonima. I mi smo spremni da idemo do kraja jer život u zemlji bez zakona ili gdje oni važe samo na papiru nije ono što želimo za našu djecu.

Nadamo se da će uskoro pobijediti pravda, da nećemo opet morati blokadama tražiti pažnju nadležnih institucija i da ćete i Vi doprinijeti da se Vasove vode saniraju a opština Berane pronađe drugu opciju koja je u skladu sa zakonima i javnim interesom na kojoj će biti odlagan otpad.

Savjet MZ Beranselo