Zabranite u Srbiji točenje alkohola mladjima od 21 godine!

Leon iz NS

/ #45 Peticija

2014-12-08 17:16

Voleo bih da autor peticije podeli sa nama iskustvo kada je počeo da pije alkoholna pića. Dali je to bilo u 21-prvoj, kasnije ili je autor uopšte ne konzumira alkohol?

Problem nije u mladima nego u neodgovornim roditeljima i bolesnom društvu koji od mladih stvara nesposobne, neradnike i beskičmenjake. Problem je i u ovakvim i sličnim peticijama kao i novim predlozima zakona o bezbednosti saobračaja kojima se mladi tretiraju kao polu-debili. Pa se na kraju tako i ponašaju.

Imam 50 godina i znam da je moja generacija konzumirala alkohol u tinejdžerskom dobu i da se tada nije našao niko sa pametnom idejom da zabrani upotrebu alkohola mlađim od 21 godinu. Ali zato su se kafići po Beogradu zatvarali oko 22h. Akademija (diskoteka) se je zatvarala oko 02h. Jedini nočni klub koji je radio celu noć bio je Majestic. 

Tada ljudima nisu padale na pamet ni "briljantne" ideje da se ograniči mladim vozačima pravo upravljanja motornim vozilom u cilju njihove bezbednosti. Umesto da se uče odgovornosti oni se tretiraju kao pi*kice kojima bi mamica trebala ceo život da biše guzu. 

Sa 19 godina sam na službi u JNA vozio samohodno oklopno vozilo. Tada nije bilo lumena kome bi palo na pamet da mi dozvoli da upravljam samohodkom samo uz kontrolu vozača sa 5 godina iskustva. (Znači da bi u tom slučaju pored svakog vojnika trebao da sedi po jedan oficir jer praktično niko od vojnika nije bio stariji od 21 godinu)

 

Da rezimiram. Smatram da su ovakve peticije bespotrebne i besplodne. Jer nije zadatak države da vaspitava našu decu već je to zadatak roditelja. Država treba da ograniči radno vrema kafića i sličnih mesta pa bi mladi noću bili u svom krevetu a ne po splavovima. 

Ali tu je i izvor velikog problema za državu (vlastodržce). Mladi koji noć proveli spavajući su danju budni i sposobni da misle i sagledavaju stanje u kom se nalaze. Šta državi više odgovoara: pospana pijana i neodgovorna ili odmorna i misleća omladina.