"Imaj smelosti da budeš razuman", istorija se ne zatrpava

шумадинац

/ #113

2015-07-01 10:43

Подесећа ли вас доњи цитат на нешто

"Nekada se na mestu gde danas ponosno stoji spomenik Neznanom junaku na Avali čvrsto uzdizao srednjovekovni grad-tvrđava Žrnov ili Žrnovan. Gde su danas ostaci Žrnova, za koji više od polovina Beograđana čak ne zna ni da je postojao? Davne 1934. godine kralj Aleksandar Karađorđević, brutalno ga je uništio, sravniši ga sa zemljom, zanavek ga poslavši u zaborav. Zašto?

Да ли је тада морао да се уништи Жрнов да би се на том месту подигао споменик држави која ће једног дана нестати као утопија.

Да ли данас мора да се систематски девастира ранохришћанска црква како би се нашло оправдање за изградњу изгледа погрешно трасираног  аутопута пошто је, ако је веровати, то иначе  и о клизиште које ће ту трасу пре или касније угрозити. Базилика ће бити брутално прегажена због виших интереса

Најгоре је када се удруже незнање и беспарица јер изгледа да су паре за изградњу пута давно потрошене а где и како то знју ваљда путари. Најлакше је ударити на културно наслеђе, то је увек била одлика незналица, малих и ускогрудих људи којима је културно наслеђе сопствене домовине пре апстрактан појам него нешто што је блиско срцу.