Protiv emitovanja serije "Ravna gora"

Бојан

/ #68 Тако су се они борили против фашизма

2012-08-31 23:40

И док су се партизани борили против фашистичких окупатора и агресора, Дража Миахаиловић је чинио сурову одмазду против сарадника и симпатизера НОП-а. „Затрти њихово семе“, наредба генерала Михаиловића својим подручним командантима а команданта за операцију у селу Вранићу у коме је од 72 заклана била и деца од 6 месеци и 6 година, похваљује са напоменом „да тако треба радити“. Његово је оправдање да није дигао устанак и наредио борбу четничких јединица против окупатора због спасавања српског живља од сурове немачке одмазде, али му није сметало да под каму стави између 10 i 12 хиљада лица у централној Србији у току 1943. и 1944.године и 11.000 муслимана само у две операције у Лимско-Дринској долини, јануара и фебруара месеца 1943.године.
Нису само у питању учињени ратни злочини. Експлоатација природ­них богатстава Србије зависила је од активности четничких јединица. Министар Рајха за исхрану 17. јула 1944.гoд. констатује „да ће се Дража Михаиловић побринути за испоруку 86.000 тона жита за Немачку“ и да је 1943.гoд. „био издашан лиферант жита“. Команда Југоистока је 18. августа 1944 процењујући ситуацију констатовала: „Прикупљање жетве, сеча ста­бала и експлоатација високо вредних минерала у садашње време могуће је само помоћу четничких банди“.

Могло би се набрајати у недоглед, али сматрам да је непотребно. И ових неколико примера недвосмислено потврђују како су се четници Драже Михаиловића "борили против фашиста".