Referendum protiv GMO

Quoted post


Gost

#1

2013-10-18 19:21

Zar nije dovoljno pomenuti razlika izmedju prirodne i vestacke modifikacije hrane u ishrani coveka?

Odgovori

Србкиња

#2 Re:

2013-10-19 08:16:57

#1: -

Биљана Ђоровић: Људи су данас претворени у заморце (интервју са Жилом Ериком Сералинијем)

http://facebookreporter.org/%D0%B1%D0%B8%D1%99%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%92%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%99%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D1%83-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5/

извод:
Биљана Ђоровић:Притисак биотехнолошких компанија и њихових лобиста на Србију је веома велики. Лобисти из Србије, чланови научне заједнице: Фулбрајтови стипендисти, еволуциони биолози, молекуларни биолози, генетичари, обраћају се јавности у стилу: „верујте нам, ми смо експерти“; „ми смо они који знају“; „ви сте против научног развоја“, итд…  Готово сви они редовно потцењују ваш научни рад, потцењују часопис: „Food and Chemical Toxicology“ називајући га трећеразредним, недовољно добрим и слично. Па, подсетимо људео каквом се научном часопису ради. Како би се требало поставити према оваквим експертима?

Жил Ерик Сералини: То је веома једноставно. „Food and Chemical Toxicology“ је највише рангирани  научни часопис на свету у области токсикологије хране. Али, свеједно. Ви можете да урадите следеће:  Упитајте све те људе које научне радове су они објавили из ове области. Реците им „Не можете тек тако да говорите а да никада нисте истраживали нити објавили радове у области здравствених опасности од ГМО-а и Раундапа. Који су ваши експериментални докази на основу којих тврдите супротно? Не можете се према овим питањима постављати као да је у питању религија која одређује шта је добро а шта лоше, већ морате прво да покажете шта сте сами објавили у области коју критикујете“. Људи не могу да се понашају као експерти и уколико нису ништа објавили у овој области онда могу само да буду третирани као било који други људи који о томе имају своје мишљење. Ако су експерти, онда морају то да документују радовима које су објавили у овој области. Шта више, можете их питати: „Слушајте, све ове речи су сувишне. Уколико бринете за јавно здравље, дајте нам резултате свих тестова на основу којих су Монсантови производи комерцијализовани. Дајте нам тестове којима је тестиран Раундап а не само глифосат и дајте нам резултате истраживања који показују шта је Раундап урадио тим пацовима. Након тога можете да говорите“. Уколико, из било којих разлога, они не буду могли да вам те резултате покажу, реците им да они нису озбиљни научници. И реците им: „Ви желите да развијате свој сопствени пословни однос са корпорацијом и са индустријом и то је  у реду. То је ваш проблем, али, ако желите да се умешате у тему јавног здравља онда морате да дате анализе крви пацова, подвргнутих ниској концентрацији Раундапа а не тек глифосата“. Уколико то не могу да дају, онда они не знају о чему говоре. Ако они тврде да је та храна безбедна, да је Раундап безбедан, а у пиатњу су научници, онда они морају да дају доказе, да обезбеде резултате анализе крви пацова и да те резултате покажу свим медицинским докторима у Србији. У супротном они говоре као обични грађани и не би се смели сматрати експертима. Сва њихова разматрања могла би се сматрати филозофским, али они нису експерти ни за филозофију.

dzadza

#11 Re:

2013-10-19 19:23:05