INICIJATIVA ZA SMJENU MINISTRA RADA I SOCIJALNOG STARANJA KEMALA PURIŠIĆA.

Poštovani građani i građanke Crne Gore, Iznenadna smrt dvogodišnje J.B. nas je sve duboko potresla, kao ljude, kao roditelje i kao građane ove zemlje. Usljed nemaštine i nebrige države, ukidanja jedinog izvora primanja samohrane majke M.B., kao i loših i teških životnih uslova, dječiji život je prerano ugašen. Za ovu tragediju je odgovorna država, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje je ovu porodicu ostavilo bez ikakve zaštite i pomoći. M.B. je sa svoje tri ćerke mjesecima živjela u lošim uslovima, bez struje i vode, te je za hranu i pomoć zavisila od Banke hrane i dobre volje i donacija njenih sugrađana. Cjelokupnu situaciju je dodatno otežavala i činjenica da je J.B. rođena sa dijabetesom i da se o njenom zdravlju moralo dodatno voditi računa. To na žalost nije bilo moguće jer porodica nije imala ni osnovne uslove za život, te da su tri mjeseca čekali na rješenje Ministarstva o pomoći bilo kakve vrste. Sramotno je da u 2018. godini dijete od dvije godine premine od posljedica dijabetesa. Nedopustivo je da u 2018. godini djeca u Crnoj Gori umiru od nemaštine i gladi. Država, koja mora da štiti sve svoje građane, je ozbiljno zakazala. Administracija jednog neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva je odgovorna za tragičnu smrt djeteta. Mi, građani i građanke ove zemlje, ne smijemo ovo da dopustimo! Poražavajuća je činjenica da najmanje 90% samohranih majki nije moglo svoju djecu da prehrani i obuče bez pomoći i donacija Banke hrane i sličnih organizacija. U svim tim slučajevima, sistem je ostao slijep za probleme najugroženijih i najranjivijih grupa – djece i samohranih roditelja bez socijalne zaštite. Država i Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraju preuzmu odgovornost za svoj nemar i konačno krenu da rade svoj posao. Stoga vas sve pozivam da podržite INICIJATIVU ZA SMJENU MINISTRA RADA I SOCIJALNOG STARANJA, KEMALA PURIŠIĆA, koja ima za cilj da natjera ovo ministarstvo i sve druge institucije da preuzmu odgovornost za svoja (ne)djela.

Potpišite peticiju