Metro za ljude, ne za prazne livade

metro_za_ljude22.jpg

Metro za ljude, ne za prazne livade!

Metro mora biti rešenje za prevoz velikog broja građana i građanki Beograda, a ne način da se javnim sredstvima, obezbedi veća zarada podobnim investitorima. Metro treba da povezuje najgušće naseljena područja grada i obezbedi smanjenje gužvi, donese nove mogućnosti prevoza i rastereti automobilima zagušeni grad.

Javni prevoz, pa tako i metro, mora da služi svim Beograđanima, a ne interesima ortaka ekipe na vlasti!

Do 9. oktobra traje rani javni uvid u Izmene i dopune regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda, dokumenta kojim se uređuju smernice uređenja i razvoja Beograda. Izmenama i dopunama donose bitne promene u budućim saobraćajnim rešenjima koje će uticati na sve građane i građanke Beograda - menja se prioritet za izgradnju prve linije metroa u Beogradu!

Ranijim studijama, prioritet je bio dat liniji Zemun - Ustanička, koja bi prevezla najveći broj putnika i smanjila pritisak na postojeće sisteme javnog prevoza. Međutim, novim dokumentom, umesto linije Zemun - Ustanička, prioritet je dat potpuno novom pravcu - od praznog Makiškog polja do prazne Ade Huje, a preko budućeg “Beograda na vodi”!

Pozivamo vas da nam se pridružite i potpišete peticiju protiv menjanja prioritetnog pravca linije budućeg metroa, koja će biti poslata u zvaničnoj formi primedbe na predloženi plan!

Ove tri tačke danas nisu povezane metroom, ali ih povezuju druge karakteristike - u ovim zonama ne živi niko, a sve tri predstavljaju mesta očiglednog ugrožavanja javnog interesa i uzurpacije javnog dobra zarad dilova sa ortacima bliskim vlasti. Radi otimanja Savskog amfiteatra i projekta “Beograd na vodi” menjani su i kršeni zakoni, urbanistički planovi, građani su vezivani, a delovi Beograda rušeni. Izjave predstavnika gradskih vlasti isti scenario najavljuju i za Makiško polje, zbog kojeg je već došlo do sužavanja zaštitne zone vodoizvorišta, ali i obalu Dunava uz Ada Huju.

Promena prioritetne linije metroa, menjanje stvarnih građana i građanki Beograda za one koji ne postoje, još je jedan korak dalje u pokazivanju da mi nismo prioritet predstavnika gradske vlasti.

Javni prevoz, pa tako i metro, mora da služi Beogradu, a ne interesima ortaka ekipe na vlasti!

Ne da(vi)mo Beograd!

>>>> Pogledajte dokumentarni film: “Metro zvani želja”. <<<<

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Proverite svoje prijemno poštansko sanduče (i fasciklu za neželjenu poštu).