Odbranimo buregdžinicu "Spartak" i ostale zanatlije koje su se našle na nišanu subotičke partitokratije

Mi, dole potpisani građani Subotice, od Vlade Republike Srbije i subotičke gradske uprave zahtevamo da preispitaju nezakonitu odluku Komisije za poslovne prostore Grada Subotivce od 27. jula 2018. godine i uzmu u zaštitu Ljuljzima Redžepija, vlasnika PR proizvodnja bureka, svežeg peciva, kolača, torti, sladoleda i ugostiteljstvo "Spartak" koja predstavlja neizbrisiv deo gradskog identiteta i nasleđa Subotice, koji je stvaran tokom proteklih osam decenija.
Mi, dole potpisani građani Subotice, od Vlade Republike Srbije i gradskih vlasti Subotice zahtevamo i preispitivanje svih ostalih istovetnih odluka koje obuhvataju ostale subotičke zanatlije koje su dobile rešenja o iseljenju svojih radnji.
S pravom smatramo da nezakloniti potezi lokalne vlasti, povučeni daleko od očiju javnosti, kao što je slučaj sa buregdžinicom "Spartak", nisu podudarni sa javnim interesom.
Stoga od Vlade Republike Srbije i subotičke gradske uprave zahtevamo poništenje pomenutih nezakonitih odluka.

Na 19. sednici Komisije za poslovni prostor Grada Subotice, održanoj 27. jula prošle godine, konstatovano je da je Ljuljzimu Redžepiju, vlasniku buregdžinice "Spartak", istekao ugovor o zakupu, iako je ugovor, zapravo, isticao 21. avgusta iste godine. Redžepiju je, pod pretnjom prinudnog iseljenja, naloženo da u roku od trideset dana isprazni prostor koji njegova porodica formalno zakupljuje od 1966. godine i preda ga Gradu Subotici.

Istovetna rešenja dobile su desetine subotičkih zanatlija.

Kako Redžepi to nije učinio, prinuđen je da plaća dvostruku cenu zakupa.

- Nalazimo se u nezavidnoj situaciji. Moj deda Izet Ismaili u Suboticu je došao 1938. godine iz Tetova. Naša radnja nalazila se na Korzu, u Prokeš palati, tamo gde je sada knjižara. Posle Drugog svetskog rata, porodica je prešla u objekat u Ulici Šandora Petefija 22. Tokom decenija, u skladu sa zakonom, uložili smo dosta u renoviranje i dogradnju objekta. Moj otac Salim, moja braća i ja radili smo decenijama ovde. Gradonačelnik Bogdan Laban nam je do pre koju godinu bio redovan gost. Ne znam šta se dešava i zašto ovo rade. Sve dažbine izmirujemo redovno. Plaćamo čak i porez na imovinu iz nekog razloga, iako je prostor gradski - kaže za Slobodnu Suboticu Ljuljzim Redžepi.

Zaključak da vlasniku buregdžinice "Spartak" zbog navodnog isteka ugovora treba otkazati zakup doneli su: Timea Horvat, predsednica komisije, Stevan Bakić, zamenik predsednice i kum gradonačelnika Bogdana Labana, Mitar Samardžić, KaroljKovač i Aleksandar Mirković.

Zbog ove odluke, Redžepi je podneo tužbu protiv grada.

Ostaje nejasno zbog čega Grad Subotica pokušava da se liši prihoda od urednog zakupca koji je, zajedno sa porodicom, ostavio dubok trag u gradskoj prošlosti i tradiciji, osim ako po sredi nije interes koji trenutno nije pred očima javnosti.

Udruženje "Slobodan grad", Subotica    Kontaktirajte autora peticije