Одбранимо физику и ученике медицинских школа од лоших реформи

Несмотреном и неодмереном одлуком министра просвете од 10.3.2014. и очигледним несхватањем изузетног значаја физике у медицинским школама, фонд часова физике у медицинским школама Србије је десетекован и драстично смањен. Физика је имала место које заслужује у овој врсти стручне школе са 2 часа недељно у све четири године на свим смеровима. Новом и свежом одлуком  бившег министра физика је ампутирана и остала да се изучава само у две године медицинских школа са два часа, а у неким одељењима она ће се од јесени изучавати само једну годину. Примарна улога ове реформе јесте осавремењивање наставе,а основни циљ земље је улазак у Европску унију. Ми се питамо:

1) КАКО ОБЈАСНИТИ РОДИТЕЉИМА ДА СУ ЊИХОВА ДЕЦА УПИСАЛА ШКОЛУ У КОЈОЈ ЋЕ ИЗУЧАВАТИ 4 ГОДИНЕ МАТЕМАТИКу, А ШКОЛУЈУ СЕ ЗА МЕДИЦИНСКОГ РАДНИКА?

Нејасно је шта је креатор огледних одељења у медицинским школама желео и који вид компетенције је имао у виду да развија код медицинских техничара, козметичара, физиотерапута и свих других смерова, када је наметнуо изузетно захтеван курс математике, а потпуно минимизирао преко потребну физику.

2) ДА ЛИ СУ УЧЕНИЦИ КОЈИ ПОХАЂАЈУ И ИЗУЧАВАЈУ САМО ДВЕ, ОДНОСНО ЈЕДНУ ГОДИНУ ФИЗИКУ У МЕДИЦИНСКИМ ШКОЛАМА ,У СТАЊУ ДА СЕ НОСЕ СА НАПРЕДНИМ МЕДИЦИНСКИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА КОЈЕ ИХ ЧЕКАЈУ?

Основна идеја реформе јесте створити ученике који прате савремене трендове, који разумеју базне природне законе неопходне за  примену и разумевање савремених технологија. Жеља свих субјеката у нашем друштву који су на местима на којима се одлучује јесте приближавање Европској унији и савременим схватањима науке уз међусобно изражену корелацију струке и фундаменталних закона природе. Ученици који планирају да упишу одељења која су била обухваћена огледом немају више никакве шансе да на исправан начин схвате напредне технологије, које су сваким даном све савршеније. Не треба заборавити да је физика још увек незавршена наука и сваким даном граби напред. Савремени светски тренд јесте блиска веза физике и медицине.

3) ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА ВАС ЛЕЧИ ЛЕКАР  ИЛИ МЕДИЦИНСКИ РАДНИК КОЈИ СЕ СА ФИЗИКОМ ВИШЕ НЕ СРЕЋЕ НИТИ У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ НИТИ НА ФАКУЛТЕТУ?

Корисници  медицинских услуга  и шира научна јавност нису свесни значаја и улоге физике у здравственој заштити. Они могу имати респект према лекарима који их лече док су болесни, али из неког другог разлога не повезују технолошки софистициране апарате у нуклеарној медицини, рендген-дијагностику, радиотерапијску опрему, ласере, ултразвучне скенере, електрокардиографе, електроенцефалографе, МР и сву осталу огромну количину опреме модерне медицине са физичарима (или инжењерима) који су то дизајнирали, направили и развили и који могу осигурати њихову континуирану и ефикасну примену.

4) ДА ЛИ ЋЕМО НАШУ ДЕЦУ ЛИШИТИ БАЗНИХ ЗНАЊА И ДОЗВОЛИТИ ДА РАДЕ ПОСАО МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА, А ДА НЕ САЗНАЈУ НА КОМ ПРИНЦИПУ ФУНКЦИОНИШУ МЕДИЦИНСКИ АПАРАТИ СА КОЈИМА ЋЕ БИТИ У КОНТАКТУ, А ПОСЕБНО КАКО ФУНКЦИОНИШЕ ЉУДСКО ТЕЛО?

5) ШТА СВЕ УЧЕНИЦИ МЕДИЦИНСКИХ ШКОЛА МОГУ ДА НАУЧЕ ЗА 4 ГОДИНЕ УЧЕЋИ ФИЗКУ А ШТО ЋЕ ИМ БИТИ НЕОПХОДНО ЗА СТРУКУ КОЈОМ ЋЕ НАСТАВИТИ ДА СЕ БАВЕ?

Медицинска сестра-техничар да сада се могла упознати са физичким појмовима као што су мерење, електрична струја, заштитита од исте, дезинфекција ултраљубичастим зрацима, стерилизација ултразвуком и јонизујућим зрачењем, притисак, мерење крвног притиска, манометри, темепратура, термометри различитих врста, рендгнодијагностика, рендгенографија, МР, скенер, инфрацрвени зраци, ендоскопија и све всрсте ендоскопских прегледа.

6)КАКО ЋЕТЕ ОБЈАСНИТИ УЧЕНИЦИМА Зуботехничког смера шта је статика, спрег сила, момент спрега, адхезионе и кохезионе силе, вектори, разлагање сила (предмети Парцијалан протеза и Фиксан протетика), а како ученицима смера Лабораторијски техничар да су сурово ускраћена сазнањима о мерењу масе, вагама, центрифугалним силама, електрофорези, стерилизацији, гама зрацима, високо-енергетским електронима, оптици микроскопа и још много тога.

7) ВЕОМА ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ДА КРЕАТОРИ НОВИХ ПЛАНОВА НЕ СХВАТАЈУ ВАЖНОСТ ФИЗИКЕ У ФИЗИОТЕРАПЕУТСКОМ СМЕРУ.

Физикална терапија , Кинезиологија, Физикална медицина су нераскидиво повезане са физиком и немогуће је изучавати ове предмете без знања полуге, врсте полуге, мишића, као силе интензитета правца и деловања, нападне тачке силе ,обртног момента силе, гравитационе силе, ласера, разумевање физичких принципа фототерапије, криотерапије, хромотерапије, хелиотерапије итд. Све је ово изучавано у оквиру четворогодишњег курса физике.

8) ДА ЛИ СМО НАУЧНО ОДГОВОРНИ, АКО УЧЕНИЦИМА УСКРАТИМО СВА ОВА ЗНАЊА И ГРАДИВО ФИЗИКЕ САЖМЕМО НА ЈЕДНУ ИЛИ ДВЕ ГОДИНЕ?

Нечијом  лошом и исхитреном одлуком, све оно што је у образовању медицинских радника била физика, сада је математика.

9) ДОКЛЕ ЋЕ ФИЗИКА КАО ПРЕДМЕТ У СВАКОЈ РЕФОРМИ ДА ГУБИ ЧАСОВЕ И ПОЛАКО,АЛИ СИГУРНО ПОСТАЈЕ МАРГИНАЛИЗОВАНА?

У реформи економских школа ,физика је изгубила практично све часове, а то се догодило и у овој реформи медицинских школа где је овај предмет потпуно занемарен и неправедно бачен у запећак. Да ли је енглески језик медицинској сестри потребнији од физике, питамо се са правом? Физика је протерана са пријемних испита на факултетима.

10) ДА ЛИ ОВОМ ПОСЛЕДЊОМ ОДЛУКОМ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ МЕДИЦИНСКИ РАДНИЦИ ГУБЕ И ПОСЛЕДЊУ ШАНСУ ДА БУДУ НАУЧНО И ТЕХНОЛОШКИ ПИСМЕНИ?

Последице оваквих одлука могу бити далекосежне.

Очигледно је да је тренутно ситуација у реформи и у одлукама НПС хаотична и конфузна. Не смемо дозоволити да у назови КОМПРОМИСУ, а не РЕФОРМИ, поново страда физика!

Аутистичан став према физици, доводи до АУТИСТИЧНОСТИ образовања медицинских радника у области која је за медицину фундаментална.

Актив професора физике медицинских школа