Olakšati đačke torbe osnovaca

Основни захтев ове петиције је да се, у правилнике којима се регулише рад основних школа и обавезе ученика и наставника, уведе правило да наставни материјал за један школски дан у основној школи који учитељи и наставници могу захтевати од ученика да носе не прелази тежину од 5кг заједно са школском торбом. Потписивањем ове петиције, захтева се од Министарства просвете да се ова иницијатива спроведе у складу са овом формулацијом захтева.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

Неразвијена дечија леђа основношколаца су преоптерећена штампаним материјалом у виду огромног броја уџбеника и радних свезака као никада до сада и тежина ранца се креће од 8кг пуне школске торбе за ђака првака па све до 10 и више кг тежине пуне школске торбе за ученике неких виших разреда основне школе. Терет на дечијим леђима додатно повећавају учитељи/наставници који инсистирају на употреби свезака А4 формата онда када та свеска уопште није неопходна и може се уместо ње користити свеска А5 (мања и лакша).

Да ли је то начин да издавачи наметну често сувишан материјал за рад да би добро зарадили на продаји или је то проблем неорганизованости неких учитеља и наставника у планирању наставе па им је лакше да деца тегле све сваки дан да би учитељи/наставници могли да бирају када ће из ког штампаног материјала да се ради или је проблем у самом том штампаном материјалу који се често заснива на попуњавању те се отежала продаја или поклањање половних уџбеника следећим генерацијама док је уџбеник постао обавезан на настави управо због попуњавања... све то није битно колико је битно сачувати дечије кичме у развоју.

Због тога, покрећем ову петицију и као мајка и као просветни радник и као бивши успешан ученик разних нивоа образовања која сам цело школовање прошла без десет и кусур кила на леђима сваког радног дана, а опет са довољно уџбеника и свезака за рад и напредовање.

Jelena Popović Ivanović    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju