Omogućiti građanima da javno prate trošenje doniranog novca

poplave srbija

Potpiši peticiju i pokaži da se zalažeš za pravdu prema najugroženijim porodicama kojima su poplave uništile živote!

Alepujemo na Vladu Republike Srbije da osmisli mehanizam pomoću kojeg će svim građanima i građankama Srbije omogućiti detaljan uvid u trošenje doniranog novca za obnovu poplavljenih područja.

Sprečimo korupciju na samom početku!

Predlažemo da Vlada Republike Srbije, u skladu sa zakonskom regulativom, omogući svim građanima i građankama Srbije, kao i svim donatorima velikog srca da iz dana u dan javno i transparentno prate trošenje svakog dinara.

Vođeni smo iskustvom iz 2010. godine kada je novac građana namenjen za obnovu razorenog Kraljeva trošen nenamenski.

Predlažemo da Vlada Republike Srbije putem interneta objavljuje detaljne dnevne izveštaje o trošenju doniranog novca za obnovu. Objavljivanje dnevnih izveštaja od suštinskog je značaja. Dnevnim izveštajima je teže manipulisati za razliku od godišnjih izveštaja. Godišnji izveštaji su podložniji manipulaciji jer je lakše uočiti nedostatke u krajnjoj računici i samim time otvara se mogućnost da krajnji izveštaj bude sastavljen pomoću "kreativne matematike".

Preventivnim delovanjem možemo sprečiti pojavu korpucije koja će ići na štetu najugroženijim porodicama!

Svaki građanin ima pravo da se pozove na "Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja" i zahteva detaljan izveštaj o trošenju budžetskog novca, ali birokratija je često razlog za ne poštovanje tog zakona.

Vlada Republike Srbije bi trebalo da preuzme odgovornost prema svojim građanima u ovim teškim vremenima. Neka transparentnost u trošenju doniranog novca bude prvi korak.

Iskoristimo naše građansko pravo da zahtevamo transparentnost i odgovornost Vlade Republike Srbije prema svima nama, a naročito prema najugroženijim porodicama!


Danilo Redžepović, urednik portala Teleprompter.rs    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Danilo Redžepović, urednik portala Teleprompter.rs da preda moj potpis onima koji imaju moć odlučivanja po ovom pitanju.


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook