ostvarivanje prava na dodatak za negu i pomocdrugog lica za osobe

MINISTARSTVO ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE,NEMANJINA 22-26 BEOGRAD

MINISTARKI ZDRAVLJA PROF.DR.SLAVICI DJUKIC DEJANOVIC

Zakon o zastiti lica sa mentalnim smetnjama

P E T I C I J A

ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA DODATAK ZA NEGU I POMOC DRUGOG LICA ZA OSOBE SA LAKOM MENTALNOM RETARDACIJOM

-Osobe sa Dg. F 70-LAKA MENTALNA RETARDACIJA nemaju nikakva prava na ovu pomoc i smatraju se sposobnim za rad.Takva lica niko nece primiti u radni odnos jer im je potreban stalni nadzor i posebni uslovi rada.Iako mogu da pricaju,hodaju i hrane se sami,oni nisu sposobni za samostalni zivot jer ne mogu da zarade za isti.Ukoliko im drzava ne omoguci neku vrstu prihoda,oni nece imati od cega da zive kada ne budu imali ko da se stara o njima.Nece moci da osnuju porodicu,da se lece i zive normalno na sta imaju pravo kao svaki gradjanin ove zemlje.

Po nekim pravilima zdravstva samo teska retardacija spada u kategoriju koja moze ostvariti pravo na negu i pomoc drugog lica.

Kao majka punoletnog sina sa lakom mentalnom rertardacijom zakucala sam na mnoga vrata boreci se za prava svog deteta,ali niko ih nije otvorio.Jednostavno-ONI NEMAJU PRAVO NA NIKAKVU MATERIJALNU POMOC.

Svaki roditelj bi voleo da mu dete samo zaradjuje i bude zbrinuto,ali sa takvom dijagnozom to je nemoguce.

U opisu ove bolesti navodi se da su takve osobe usporene,nespretne,da nemaju kontrolu sfinktera i da su na nivou

deteta od 9-12 god.Pa da li je dete od 12 god.sposobno da se samo stara o sebi i zaradjuje za zivot?

ZATO MOLIM MINISTARKU DR.SLAVICU DJUKIC DEJANOVIC da usvoji ovaj predlog i obrati paznju na ovakve osobe,jer svako ima pravo na zivot iako je tezak i nesavrsen.

Moramo se boriti za njih i omoguciti im minimum egzistencije,a to je mali delic onoga sto im drzava moze omoguciti,borite se uz nas i pomozite,dajte im PRAVO NA NEGU I POMOC kao neku vrstu sigurnosti i nade za srecniji zivot.

AKO POSTOJI ZAKON ZA ZASTITU LICA SA MENTALNIM SMETNJAMA,ZASTO ON NIJE JEDNAK ZA SVE?

Obracam Vam se sa duznim postovanje kao zeni politicaru,doktoru a pre svega kao majci da podrzite ovaj predlog i pomognete koliko je to u Vasoj mogucnosti da nam deca budu srecnija.

VERUJEM DA CE PUNO RODITELJA OVAKVE DECE PODRZATI OVO JER SU ZABRINUTI ZA NJIHOVU BUDUCNOST,A DA LI CETE PODRZATI VI KOJI IMATE ZDRAVU I NORMALNU DECU?

Stojanovic Nevena    Kontaktirajte autora peticije