Otvoreno pismo premijeru Dzombicu

Poštovani,

Vlada Republike Srpske je na svojoj sjednici koja je održana 29.06.2011.godine odobrila iz budžeta 50.000 KM listu Press RS a za izradu veb portala tog privatnog medija. Radi objektivnog informisanja javnosti u Republici Srpskoj objasnite i odgovorite

• zbog čega Vlada RS u vremenu teške ekonomsko-socijalne krize i opšteg siromaštva u Srpskoj novac poreskih obveznika i građana Srpske poklanja privatnom mediju? Kakve to veze ima sa tržišnom logikom i da li Vlada RS smatra da je njen posao da subvencioniše privatne medije?
  • Znate li Vi lično kolika je realna tržišna cijena izrade kvalitetnog veb portala?
  • Kad je Press RS uputio zahtjev za dodjelu pomoći Vladi RS i kad ćete ga staviti javnosti na uvid?
  • Po kojoj finansijskoj logici i konstrukciji je Press RS došao do cifre od 50.000 KM za izradu portala?

Uvaženi gospodine predsjedniče Vlade, zanima me kako Vi, kao ekonomista, objašnjavate činjenicu da Vlada RS daje novac za izradu portala privatnom mediju, koji se hvali, a ministar Kasipović ga podržava u tome, da je jedan od najčitanijih listova u Srpskoj-ne čini li Vam se nelogično da je novac potreban nekom ko posluje uspješno? A ako ne posluje uspješno, zašto mu Vlada RS daje novac?

Ukoliko koristite argument da Vlada RS pruža podršku razvoju javnog mnijenja u Srpskoj, a posebno njegovu komponentu u vidu internet komunikacije, moram da Vam čestitam i da Vas podržim u tome, jer i sam smatram da je to dobro. Ali, u tom slučaju Vlada RS ima obavezu da donira 50.000 KM svakom građaninu Republike Srpske koji izrazi želju da napravi svoj privatni veb portal kako bi promovisao onlajn novinarstvo i razmjenu informacija, kao konkretan vid podrške razvoju javnog mnjenja, objektivnog informisanja i razvoja demokratskih odnosa u Republici Srpskoj. Samo u tom slučaju pokazujete da ste dosljedni i dobronamjerni. U suprotnom, pokazaćete samo da se apsolutno ne razumijete u cijene izrade veb portala (što Vam ne predstavlja problem da potpisujete odluke o čijoj sadržini pojma nemate), da imate selektivan pristup pri podršci medijima, odnosno da niti shvatate suštinu tržišne ekonomije s jedne, niti ste socijalno senzibilni, s druge strane (čim u vremenu opšteg siromaštva i nezaposlenosti dajete novac građana privatnom mediju).

S obzirom da ovo nije jedini slučaj u kojem Vlada RS novac poreskih obveznika daje za izradu veb portala, postavljam Vam i sljedeća pitanja:

• Kad će biti završen sajt "Izvoz-info centar Republike Srpske" za koji je Vlada RS unaprijed Lanaku platila 96.000 KM?
  • Na osnovu kojih parametara je Vlada RS došla do cifre od 96.000 KM za izradu jednog sajta?
  • Na kojem je javnom konkursu Lanako poslao najbolju ponudu?
  • Na kojem je javnom konkursu izabran subjekt koji je napravio sajt investsrpska.net?
  • Kad ćete priložiti sve fakture i račune koje je Vladi RS kreator tog sajta dostavio, kako bi javnost mogla da se informiše na šta je sve otišlo 58.000 KM novca poreskih obveznika, a koliko je koštala izrada pomenutog sajta?
Iskreno se zahvaljujem na odgovoru za koji sam uvjeren da ćete dostaviti uskoro, posebno kad se ima u vidu otvorenost Vlade RS ka modernim informacionim tehnologijama i njenoj spremnosti da zdušno finansira iste.
S poštovanjem,
Milko Grmuša