PETICIJA PROTIV OGRANIČAVANJA PRAVA NA LEGALNI ABORTUS U ŠPANIJI

Srbija je započela pregovore o punopravnom članstvu u EU, ali mi, kao građani i građanke Srbije, želimo da uđemo u Evropsku uniju u kojoj se poštuje čitav korpus osnovnih ljudskih prava, a pravo žene da odlučuje o vlastitom telu upravo je jedno takvo pravo.

Mi, dolepotpisani građani i građanke Srbije, ogorčeni smo zbog pokušaja da se ženska prava na legalan, siguran i besplatan abortus u Španiji ograniče. Najoštrije osuđujemo nameru španske vlade da drastično ograniči pravo žena u Španiji da odlučuju o vlastitom telu. Od parlamentarne većine u oba doma španskog Parlamenta očekujemo da predloženi Zakon odlučno odbaci.

 

Zahtevamo da institucije Evropske unije i sve njene države članice priznaju i omoguće:

  • uključivanje reproduktivnog prava, kao ključnog ženskog ljudskog prava, a tu spada i pravo na legalan, siguran i besplatan abortus, u Povelju o temeljnim ljudskim pravima i u Lisabonski ugovor.
  • uživanje prava na legalan, siguran i besplatan abortus za sve žene u Evropskoj uniji.

 

Pravo na legalan, siguran i besplatan abortus mora postati temeljno ljudsko pravo svih žena u Evropskoj uniji!

 

O broju prikupljenih potpisa obevestićemo ambasadu Kraljevine Španije i Delegaciju Evropske komisije u Republici Srbiji.

Potpišite peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Grupa NVO da preda moj potpis onima koji imaju moć odlučivanja po ovom pitanju.


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.