Peticija za odobravanje besplatne marihuane za oboljele od multiple skleroze

Od multiple skleroze oboljeva sve više mladih osoba, to je bolest koju prate brojni simptomi. Dopustite mi da Vam predstavim iz prve ruke što se događa u tijelu kada Vas napadne ova bolest kako biste lakše shvatili. Imala sam samo sedamnaest godina kada sam se to jutro probudila i osjetila trnce u stopalima koji su se iz sata u sat kako je dolazilo podne počeli širiti po cijelome tijelu. Nisam shvaćala što se to događa i zašto baš meni. Trnci su postajali sve gori i gori, noge su me počele boljeti i postajale su sve teže i teže, nisam imala osjećaj za njih, kao da nisu moje, kao da nisu više dio moga tijela. Završila sam na hitnoj gdje sam hitno primila terapiju infuzijom. Vrtoglavice su mi dolazile u glavu, vrućina, osjećala sam se kao da umirem. Na meni se nije vidjelo da se nešto događa i biti u mom tijelu samo sam ja znala kako je. Kada su se prvi simptomi smirili, došli su drugi. Budim se to zimsko jutro i otvaram oči, no nešto je drugčije. Ne vidim dobro, muti mi se pred očima i vidim duplo. Što mi se događa? Poklopim lijepo oko, vidim. Poklopim desno, ništa ne vidim. Preko noći osljepila sam u potpunosti na svoje lijevo oko i opet završavam u bolnici ali ovaj put izlazim sa sigurnom dijagnozom Multiple Skleroze. Vid se oporavio sedamdeset posto nakon nekoliko mjeseci ali tu se nizaju daljni simptomi. Ukočenost cijele desne strane, glavobolje, nesanice, usporenost, loše pamćenje, zaboravljanje itd. Multipla Skleroza ako se ne liječi ostavlja trajne posljedice na tijelo i uzrokuje invalidnost, sljepoću, a u nekim slučajevima bolest može biti i fatalna. Za MS ima nade, to je marihuana, ulje konoplje koje ublažava sve simptome i pomaže pri svakom napadu. Ona je od listopada 2015.godine odobrena u medicinske svrhe. Cijena za jedan tretman je oko tri tisuće kuna, što je većini preskupo. Osobe koje nemaju sredstava za kupnju posežu za marihuanom na ilegalan način te radi toga završavaju u zatvoru. Što učiniti po tom pitanju?

Medicinska marihuana trebala bi biti besplatna za sve oboljele od MS, ali i od karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Na taj način ljudi se ne bi okretali ilegalnom tržištu već bi HZZO sufinancirao troškove. 

Vašim potpisom dajete glas i podršku za idejom odobravanja besplatne medicinske marihuane. Hvala Vam! 


Emilija Karzalko    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook