Peticija za umanjenje cena goriva

Ko na putu za more sipa 38 litara "ultra dizela" na nekoj od makedonskih pumpi na auto-putu, moraće da za to plati 3.700 dinara, prevedeno u našoj valuti.

Ako pak vozač odluči da istu tu količinu pazari na nekoj od pumpi pored našeg druma, ovo "zadovoljstvo" koštaće ga - čak 5.600 dinara.

Razlika u ceni po litru, i kada se pogleda zvanična statistika, između dve zemlje je čak 50 dinara. Cene nafte poslednja dva meseca, sa manjim oscilacijama poslednje nedelje, vrtoglavo padaju. Ipak, vrednost dizela na pumpama u Srbiji nije se mnogo pomerila i ispratila ovaj trend, pa je ovo gorivo i dalje ubedljivo najskuplje u regionu, ako se ne računa Albanija.

Kod nas vlada nepisano pravilo da se na cenu nafte poziva samo kada gorivo poskupljuje jer je to onda dobar izgovor za podizanje cena na pumpama. Kada nafta pada, kao da to niko ne vidi.

Izborimo se ovom peticijom da se cena nafte i ostalih vrsta goriva smanji i bude na nivou zemalja u regionu, a ne da mi koji mnogo putujemo pri povratku kuć, gorivo sipamo u inostranstvu, posebno kad se zna da je deo državnog zahvatanja u ceni dizela  53,7 odsto. Preterano je i previše to dugo traje.

Vreme je da se to promeni i zato vas molim za podršku.

Unapred zahvalan!

Danijel Petrusic    Kontaktirajte autora peticije