Podrška naučne dijaspore protestima građana Srbije

Mi, dolepotpisani pripadnici naučne dijaspore Srbije: univerzitetski profesori, nastavnici, istaživači, ovim putem pružamo podršku građanskim protestima u Srbiji.

Srbija živi pod diktaturom. To je odavno jasno. Pod diktaturom Aleksandra Vučića, koja je potpuno suspendovala pravnu državu, koja finansijski kontroliše ili pravnim, verbalnim i fizičkim nasiljem ućutkuje novinare i medije. Dovoljno je pomenuti izgradnju malih hidroelektrana, otimanje i gušenje aerodroma, efektivno suspendovanje zakonskih ovlašćenja poverenika i postavljanje stranačkih poslušnika na ovaj i druge položaje zakonom predviđene da deluju nezavisno od vlasti. Dovoljno je pomenuti blokadu istrage o ubistvu jednog i fizički napad na drugog opozicionog političara za čijim naručiocima ni forme radi nije tragano. Dovoljno je pomenuti kriminalni rad regulatornih agencija koje vode stranačku kampanju, nedavne promene vlasništva televizija Prva i O2, nerazrešeni i nekažnjeni slučaj uništenja lične imovine i ugrožavanja života novinara Jovanovića.

U protestu vidimo način da se država vrati u pravne okvire, ali i sredstvo za podizanje političke svesti, unapređenje političke kulture, građenje političke komunikacije i solidarnosti među građanima. Nadamo se da će otvorenošću za sve političke vizije, za sve demokratski orijentisane grupe i sve populacije, i principijelnom usmerenošću ka poštovanju prava i jačanju i građenju institucija, protest osloboditi Srbiju diktature i otvoriti politički prostor za autentične glasove i potrebe njenih građana.

Budući da većina nas nije u mogućnosti da aktivno prisustvuje protestima, ovim putem želimo da podržimo protest, pozivajući i ostale kolege širom sveta da se pridruže u našoj podršci.

Grupa naučnika    Kontaktirajte autora peticije