Protest pausalnih obaveznika nezadovoljnih velikim kasnjenjem poreskih resenja!

1. Povodom kasnjenja poreskih resenja za pausalno oporezovane preduzetnike(za 2015 i 2016.g) zahtevamo da se vas sistem rada pod hitno unapredi, da postoji zakonski rok do kada nam morate dostaviti resenja. U prvom kvartalu godine bi bilo sasvim prihvatljivo. Pausalci ne bi vise imali problem da se zbog kasnjenja resenja nadju u dugu koji moraju da isplate do 15-og u mesecu od dana stizanja resenja.Trazimo da nam se produzi rok za isplatu duga (2015/16.)za koji nismo odgovorni.

2. Pri odredjivanju pausalne osnovice, treba da uzmete u obzir vise stavki. Vrlo cesto osnovica koju odredite nije i nasa realna zarada. Usled opadanja standarda nasih klijenata u situaciji smo da cene usluga drzimo zamrznute vise godina, ili cak i da ih smanjimo. Napominjem da cene zakupa lokala i potrosnog materijala prate rast kursa strane valute za koju se vezuju proizvodjaci i zakupodavci. Uvesti vrste povlastica za redovne platise  poreza i doprinosa, sto bi bila znacajna motivacija za sve (Primer: Popust odredjen procentualno za isplatu akontacije do 15-og u mesecu)

3. Razmotriti uvodjenje poreskih olaksica za preduzetnike koji zaposle radnika/e. U opisu nacina odredjivanja pausalne osnovice, nalazi se da broj radnika utice na visinu osnovice, tj osnovica se povecava. To je apsolutno nedopustivo, uposljavanjem radnika skidamo sa tereta drzave nezaposlena lica to ne sme da nosi dodatno uvecan porez koji placamo drzavi. Olaksice koje u ovom slucaju daje Nacionalna sluzba za zaposljavanje su se pokazale kao birokratski komplikovane, sama novcana olaksica nedovoljno stimulativna. Vrlo cesto navedena sluzba kasni u dostavi obrazaca Poreskim upravama.