Protiv promene državljanstva u pasošu Srbije

RTS piše 22.01.18:

‘Od 1. oktobra u pasoše se umesto "srpsko" u rubriku "državljanstvo" upisuje "državljanstvo Republike Srbije". Oznaka državljanstva kao "srpsko" nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.’ Cela vest na linku ispod.

‘Srpsko’ ne označava etničku pripadnost već je prisvojni pridev od reči ‘Srbija’. Srbija je po ustavu država svih naroda koji u njoj žive. Sve evropske države a i šire koriste isti princip upisivanja državljansta npr. nemačko, austrijsko, francusko, britansko, hrvatsko...

Zašto bi kod nas reč ‘srpsko’ nekome smetala? Dopisivati reč ‘državljanstvo’ i pritom ponavljati ceo naziv države koja već piše u pasošu je nepotrebno i neprirodno.

Želimo da iskažemo protivljenje ovoj odluci da se državljansvo promeni i želimo da ostane ovakvo kakvo je ili kao promenu možemo preporučiti da umesto samo reći ‘srpsko’ se doda i engleski pridev i bude ‘SRPSKO/SERBIAN’ i time značenje bude razumljivo prilikom putovanja.

Hvala svima na podršci.

Stefan Nikolić    Kontaktirajte autora peticije