Protiv promene državljanstva u pasošu Srbije

RTS piše 22.01.18:

‘Od 1. oktobra u pasoše se umesto "srpsko" u rubriku "državljanstvo" upisuje "državljanstvo Republike Srbije". Oznaka državljanstva kao "srpsko" nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.’ Cela vest na linku ispod.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3009584/zasto-se-u-pasosu-menja-oznaka-drzavljanstva.html

‘Srpsko’ ne označava etničku pripadnost već je prisvojni pridev od reči ‘Srbija’. Srbija je po ustavu država svih naroda koji u njoj žive. Sve evropske države a i šire koriste isti princip upisivanja državljansta npr. nemačko, austrijsko, francusko, britansko, hrvatsko...

Zašto bi kod nas reč ‘srpsko’ nekome smetala? Dopisivati reč ‘državljanstvo’ i pritom ponavljati ceo naziv države koja već piše u pasošu je nepotrebno i neprirodno.

Želimo da iskažemo protivljenje ovoj odluci da se državljansvo promeni i želimo da ostane ovakvo kakvo je ili kao promenu možemo preporučiti da umesto samo reći ‘srpsko’ se doda i engleski pridev i bude ‘SRPSKO/SERBIAN’ i time značenje bude razumljivo prilikom putovanja.

Hvala svima na podršci. 


Stefan Nikolić    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju

Popunite obrazac ispod da biste potpisali ovu peticiju koju je napravio Stefan Nikolić. Autor peticije će videti sve informacije koje prosledite putem ovog obrasca.


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook