Sanitarni pregledi frizeri

Postovane kolege frizeri, Frizeri iz Nisa pokrenuli su peticiju povodom novog Pravilnika o sanitarnim pregledima gde se od 01.02. primenjuje pored redovnog pregleda uzorkovanje stolice i briseva. Ova uredba objavljena je u Sluzbenom Glasniku Republike Srbije broj 3/2017 od 18.01.2017 i stupa na snagu od osam dana od dana objavljivanja. Predlazemo Vam da se svi izborimo od uvodjenja novih nameta. Uslovi na koje pristajemo su sledeci:

* Ukidanje uzorkovanja ili ukoliko to nalaze epidemioloska situacija u zemlji ostanu odredbe uzorkovanja stolice i briseva.
* Da cena sanitarnog pregleda za frizere ne predje 1.000,00 rsd ukoliko preglede radimo na 6 meseci.
* ili u trecem modelu podigne vremenski period za obavljanje sanitarnog pregleda sa 6 meseci na jednu godinu.

Frizeri

Службени гласник РС”, број 3/2017
Члан 11.

Здравствени прегледи лица запослених на пословима пружања хигијенске неге и улепшавања лица и тела и пословима пружања немедицинских естетских интервенција којима се нарушава интегритет коже (јавна купалишта, „wellness” центри, берберске, фризерске, масерске, педикирске, маникирске, козметичке услуге, као и услуге депилације, тетоваже, пирсинга и сл.) као и на пословима производње козметичких средстава, обухвата:

1) преглед доктора медицине на гнојна, гљивична и паразитарна обољења коже, нокти и длаке, видљиве слузокоже и туберкулозу плућа;

2) рендгенско снимање плућа ако постоје клиничке и епидемиолошке индикације;

3) лабораторијски преглед бриса ждрела и носа на Staphylococcus aureus, коагулаза позитиван;

4) лабораторијски преглед столице на Salmonellaе и Shigellaе;

5) лабораторијски преглед столице на цревне протозое (Lamblia intestinalis, Entamoeba histolytica).

Здравствени прегледи лица из става 1. овог члана обављају се на шест месеци.