UpToDate Srbija

Poštovani članovi Akademske zajednice Srbije,

pozivam Vas da potpišete peticiju kojom bi se pokrenulo pitanje uvođenja ekspertske baze "UpToDate" na teritoriji Republike Srbije.

"UpToDate" je najsavremenija i najsveobuhvatnija baza kliničkih podataka koja bi bila od neizmerne koristi najpre stručnjacima iz oblasti medicinskih, a zatim i istraživačima iz drugih naučnih disciplina. Prednost ove baze je savremenost, redovno ažuriranje i referenciranost, te visok stepen pouzdanosti informacija kojima baza raspolaže. Baza obuhvata preko 10 500 tema iz 24 specijalističke oblasti, podržanih sa preko 440 000 referenci (Medline). U bazi se mogu naći najsavremeniji dijagnostički i terapijski algoritmi, uz informacije o preko 5 000 lekova i medicinskih sredstava, kao i podaci o brojnim medicinskim intervencijama.

O značaju baze govori podatak da je trenutno koristi oko 1,3 miliona korisnika iz 34 000 različitih institucija, u preko 180 zemalja sveta; svake godine korisnici pregledaju preko 390 miliona tema. Svi značajni univerzitetski centri širom sveta osigurali su sebi pristup "UpToDate" bazi, dok neki idu i korak dalje - Harvard Univerzitet - te omogućavaju korišćenje sopstvene baze ugroženim područjima sa kompromitovanom zdravstvenom zaštitom.

U okruženju pristup bazi ima Univerzitetski klinički centar iz Sarajeva, 12 ustanova na teritoriji R. Hrvatske uključujući KBC Zagreb i Medicinski fakultet iz Zagreba, kao i 15 ustanova na teritoriji R. Slovenije poput Univerzitetskih kliničkih centara iz Ljubljane i Maribora. Na teritoriji R. Srbije ni jedna stručna niti naučna ustanova nije usvojila korišćenje baze "UpToDate"!

"UpToDate" je resurs koji bi pored značajnog benefita koji bi doneo naučnoj zajednici bio i dragocen izvor informacija kliničarima koji bi opravdao sopstvenu investiciju kroz unapređenje zdravstvenog sistema - kroz smanjenje mortaliteta, skraćenje vremena potrebnog za postavljanje dijagnoze, skraćenja broja bolničkih dana, što je sve potvrđeno dostupnim kliničkim studijama sprovedenim u centrima u kojima se baza već koristi.

Individualne licence za pristup bazi finansijski su nerealne uzimajući u obzir aktuelni standard članova naučne zajednice. Baza može biti realizovana na institucionalnom nivou, i to na teritoriji same institucije ili putem pristupa "od kuće", ali se baza može uvesti i na nacionalnom nivou što je već prisutno u pojedinim evropskim državama (Norveška). U Srbiji bi posrednik pristupu bazi, na nacionalnom nivou, mogao biti i KoBSON.

Dodatne informacije:

https://1drv.ms/f/s!AnxwCxEFjCmYkmmkbDyNN0gk5lho

www.uptodate.com

utd.png


Borko Gobeljić    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook