За подизање споменика Захарију Офелину

Већ је прошло 213 година од како је Доситеј Обрадовић рекао „да новосађани неће бити просвећени док год не поставе споменик једном од најзначајнијих ствараоца Новог Сада Захарију Стефановићу Орфелину“ (Вуковар 1726. - Нови Сад 1785).

podignimo-spomenik-srpskom-piscu-zahariju-ofelinu.jpg

Најзначајнијем српском књижевном раднику у XVIII веку. Он је био српски песник, историчар, бакрорезац, гравер, калиграф, писац уџбеника, астроном, биљар, виноградар, полиглота (латински, немачки, француски, руски, италијански), полихистор, преводилац, историчар, архитекта, теолог и члан уметничке академије у Бечу.

Представља најбољег историчара свог времена. Славист Добровски је писао да „нова српска књижевност почиње од Захарија Орфелина“.

Већи део свог живота је провео у Новом Саду радећи на књижевном, научном и уметничком пољу. Орфелин је 1768. године издао свој чувени часопис „Магазин“. То је први часопис не само код Срба, већ и код свих Јужних Словена.

Написао је чувено дело из области словенске историје „Живот и славна дела руског цара Петра Великог“, што представља најбоље наше историјско дело у XVIII веку.

Пре Вука Караџића је унео народни језик у српско књижевно стварање. Сем тога Орфелин је један од првих словенофила код нас и један од најстаријих песника српске књижевности.

Он је први проповедник рационализма код Срба, а у погледу идеја он је претеча Доситеја Обрадовића, а у погледу народног језика претеча Вука Стефановића Караџића.

Захарије Стефановић Орфелин, умро је у највећој беди на имању крај Новог Сада, на Сајлову. Сахрањен је на Алмашком гробљу, али му се не зна за гроб.

Омладина Српског покрета Двери покреће иницијативу да се на улазу у гробље стави спомен плоча - ако се већ не зна где му је  гроб. Да му се подигне споменик и да име једној школи у Новом Саду. Оваква значајна личност из прошлости Новог Сада то заслужује и не сме никада бити заборављена.

Омладина Двери - Нови Сад

Добросав Девић, омладина Двери Нови Сад    Kontaktirajte autora peticije