ZAHTEV ZA RAZREŠENJE ČLANOVA SVIH ORGANA I TELA ULUS-A, ODGOVORNIH ZA AKTUELNU, PORAŽAVAJUĆU SITUACIJU U UDRUŽENJU

OBRAZLOŽENJE:

DOSIJE ULUS

- Reagovanje Inicijative Umetnika na aktuelnu  situaciju u Udruženju likovnih umetnika Srbije -

ULUS, kao reprezentativno udruženje, koje bi sledeće godine trebalo da napuni 100 godina postojanja, nalazi se u krajnje kritičnoj situaciji, izazvanoj neodgovornošću i neprofesionalnošću organa upravljanja. Povodom najnovijih događaja - dodeljivanja počasnog članstva Dragici Nikolić, koje je u suprotnosti sa aktuelnim Statutom ULUS-a i najave Skupštine na kojoj se evidentno planira manipulacija članstvom, u cilju promene Statuta ULUS-a, ukazujemo kolegama i javnosti:

- Aktuelna uprava ULUS-a nema legitimitet, kao ni prethodna koja je izabrana na nelegalnoj Skupštini decembra 2013. godine i čiji je izbor osporen prvostepenim sudskim rešenjem.

- Za najavljenu Skupštinu se predviđa promena Statuta kojom bi se Upravnom odboru dodelile ingerencije Skupštine. Ovo je pokušaj puča kojim se uzurpiraju ovlašćenja Skupštine i prenose na Upravni odbor. Odsustvo unapred javno dostupnog spiska „aktivnih“ članova je osnov za  manipulacije i zloupotrebe vezane za organizaciju i održavanje Skupštine,

- U ULUS-u se nastavlja praksa kršenja Statuta i Zakona o udruženjima jer se već godinama unazad skupštine ne održavaju u predviđenom roku.  Skupština, koja bi po zakonu morala da se održi najmanje jednom godišnje,  nije održana između 2013. i 2016. godine, kao ni čitave 2017. godine. Ostala je nepoznanica kako su završni računi usvajani, budući da Zakon o udruženjima predviđa da ih Skupština usvaja svake godine. Postavljamo pitanje: Da li je Uprava falsifikovala finansijske izveštaje, objavljene na sajtu APR-a?

- Urušavanje ugleda Udruženja se ogleda kroz: sporan kvalitet programa, dodeljivanje počasnog članstva suprotno Statutu, problematične kriterijume za izbor članova organa i tela ULUS-a, potpunu netransparentnost na svim nivoima što podrazumeva i odsustvo javnosti rada svih organa i tela, lošu komunikaciju sa članstvom, neodgovornost u obavljanju poverenih poslova vezanih za utvrđivanje statusa samostalnih umetnika i plaćanje doprinosa samostalnim umetnicima, nebrigu o ateljejskom fondu i evidentne zloupotrebe istog, nenamensko trošenje novca i neodgovoran odnos prema dodeljenim sredstvima, nezakonito iznajmljivanje prostora što dovodi Udruženje u opasnost od otuđenja sedišta ULUS-a, dok se istovremeno članovima naplaćuju izlagački termini, manipulaciju kriterijumima u vezi sa prijemom u članstvo i utvrđivanjem statusa samostalnog umetnika.

Celokupno stanje ukazuje na nameru potpunog urušavanja i gašenja jedinog strukovnog udruženja za likovne umetnike.

U cilju vraćanja i očuvanja digniteta Udruženju, pozivamo članstvo da osudi neodgovorno ponašanje Uprave i spreči dalje urušavanje.

ZAHTEVAMO RAZREŠENJE ČLANOVA SVIH ORGANA I TELA ULUS-A, ODGOVORNIH ZA AKTUELNU, PORAŽAVAJUĆU SITUACIJU U UDRUŽENJU.

Inicijativa umetnika: Anica Vučetić, Nina Todorović, Mirjana Denkov, Dragoslav Krnajski    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju