Zdrave žene, zdravo društvo!

Žensko telo i njegovo reproduktivno zdravlje nisu intimna, niti ženska stvar, već “strateška, nacionalna stvar”.

Više od godinu dana, žensko telo i pravo na njega u Srbiji, ne prestaje da bude bojno polje za različite rasprave i manipulacije, a konkretnog rešenja nema niti se nazire. Svedočimo raznim bitkama koja država ne baš uspešno bije za natalitet. Ukoliko zaista želimo da se izborimo sa natalitetom u Srbiji, za koji sama država ističe da je od prioriteta za opstanak nacije, nemojmo da zaboravimo da samo “zdrava žena - rađa zdravu naciju”.

Svi smo svesni činjenice da  zdrava žena, znači zdrava porodica, zdrava porodica znači, zdrava nacija. A stanje u našem zdravstvu je takvo da se dovelo u pitanje osnovno pravo žene na bezbednost, blagovremeni i humani tretman u institucijama čija je osnovna delatnost da brinu o njihovom zdravlju.

Pokretanje akcije “Zdrava Žena - Zdravo Društvo” je odgovor na apel za pomoć, velikog broja žena koje su pretrpele matretiranja i nehuman tretman u zdravstvenim ustanovama Srbije.

Svesni smo da je ovo ambiciozan pokušaj da se prekine ćutanje u svetu letargije, ali isto tako smo svesni, da ako niko neće, neko mora.

Ono što želimo da ukažemo i promenimo ovom Peticijom je:

*  Neadekvatna, neblagovremena i nedovoljno pristupačna zdravstvena pomoć ženama.

*  Omogućiti ginekološko-akušerske preglede, lečenje i intervencije potpuno besplatno.

*  Preventivni ginekološki pregledi i lečenje da budu dostupni svim ženama pogotovo ženama u ruralnim sredinama, gde je potrebno obezbediti mobilne ordinacije, barem jednom godišnje.

*  Besplatna kontraceptivna sredstva (kondomi, antibebi pilule, spirale, dijafragme, pilule za jutro posle...), savetovališta i edukacija mlađe, a i starije populacije na terenu.

*  Da se ukinu dugi rokovi zakazivanja i čekanja na preglede, koji totalno dehumanizuju i žene i medicinsku praksu i dovode do neblagovremenog lečenja.

*  Skupi lekovi, testovi, kontraceptivna sredstva, koja ne pokriva zdravstveno osiguranje, labarotijske analize, koje se ne mogu sve obaviti u državnim laboratorijama, nego u privatnim, što poskupljuje lečenje, da država snosi sve troškove.

*  Nedovoljan broj doktora ginekologa, akušera, anesteziologa i zdravstvenih ustanova za žene, kako u velikim gradovima, a pogotovo u manjim životnim sredinama.

*  Nedavanje anestezija tokom različitih intervencija kao što su abortusi, različite biopsije, intervencije za veštačku oplodnju, otvaranja jajovoda, ušivanje posle porođaja su surovo narušavanje prava žena na bezbolnu intervenciju i ovaj problem je veliki i važan.

*  Praksa nege je standardizovana i neprilagođena individualnim specifičnostima, potrebama i preferencijama žena koje se porađaju. Pa je slična situacija u svim ginekološkim zahvatima.

*  Žena se u našem društvu svodi na prirodu, umesto da se uradi jedan reset koji bi im obezbedio elementarne humane uslove.

Mi iz Humane One, ovom peticijom pre svega želimo da damo podršku svim ženama na njihovo pravo da BUDU ZDRAVE! SREĆNE! DA SE ČUJE NJIHOV GLAS! DA BUDU INFORMISANE I EDUKOVANE! DA BUDU PODRŽANE!  I IZNAD SVEGA DA BUDU SREĆNE MAJKE!

Humana Ona - udruženje građana    Kontaktirajte autora peticije