Петиција за поновно успостављање возне линије Шид-Нови Сад

МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ

СЕКТОР ЗА ЖЕЛЕЗНИЦЕ И ИНТЕРМОДАЛНИ ТРАНСПОРТ

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ЖЕЛЕЗНИЧКУ ИНФРАСТРУКТУРУ И ИНТЕРМОДАЛНИ ТРАНСПОРТ НЕМАЊИНА 22-26 11000, БЕОГРАД

На основу члана 56. Устава Републике Србије, УГ „Омладина Шида“ покреће  

 

П Е Т И Ц И Ј У

грађана Општине Шид са захтевом који се тиче области управљања железничким саобраћајем, а односи се на саобраћање воза од Шида до Новог Сада.

ЗАХТЕВАМО поновно увођење у ред вожње воза Шид-Нови Сад. Откако постоји железница у Срему, она представља једну од најзначајних врста саобраћаја у том региону.

Током претходних неколико деценија показало се да становници Срема највећу предност дају железничком саобраћају због његове економичности, безбедности, удобности и поузданости. Најзначајније релације у унутрашњем железничком саобраћају за становнике Срема биле су Шид-Београд и Шид-Нови Сад. Током реконструкције пруге од Новог Сада до Београда, возовима који су саобраћали на линији Шид-Београд био је измењен режим саобраћаја, док је воз, који је саобраћао од Шида до Новог Сада, преко Старе Пазове, сасвим избачен из реда вожње. Економски, административно, образовно, здравствено, социјално и на све друге начине, грађани Општине Шид и читавог Срема, гравитирају ка главном граду АП Војводине, Новом Саду. Комуникација са Новим Садом представља основни фактор квалитета живота и развоја за Шид и Срем. Последњих година, на тој релацији, постоји једино друмски саобраћај који је скуп. Током енергетске кризе, показало се да је по том питању и непоуздан јер су цене превоза порасле. Колико ће цене расти зависи од глобалних кретања цене нафте, што нико не може да предвиди. Аутобуски превозници, у одређеном смислу,  држе монопол када је у питању ова релација те смо пуштени на милост и немилост интересу њиховог профита. Пример тога јесте укидање попуста на карту за студенте, што представља подмукао ударац на њихове, ионако врло често, ограничене финансије. С друге стране, због велике заинтересованости путника, предузећа из система управљања железницом и путничким возовима, могла би да остваре значајну добит пре свега у виду прихода, али и у остваривању својих циљева и мисија који се углавном тичу развијања путничког железничког саобраћаја. Након модернизација претходне деценије на прузи између Руме и Београда, а нарочито изградњом брзе пруге Нови Сад-Београд, железнички саобраћај полако заузима водеће место у региону Срема. Како би се такво кретање наставило, сматрамо да је неопходно остварити управо оно што предлажемо, а то је успостављање директне комуникације Шид-Нови Сад.

Резимирајући аргументе, долазимо до закључка да је присутан обострани интерес по овом питању, како за грађане, тако и за оне који управљају железницама. Такође, разумемо и аргументе који су против. Пре свега, тичу се мера енергетских уштеда као и пренапрегнутости инфраструктуре на овој прузи. Међутим, сматрамо да је од немерљивог интереса пронаћи простора за барем један пар полазака на релацији Шид-Нови Сад. И на крају, уверени смо да ћемо, уз дијалог и разматрање свих могућности, доћи до најбољег могућег решења. С надом да ћете озбиљно и са добром намером размотрити наше потребе и захтеве те да ћете одговорно приступити проблематици, остаје нам да сачекамо Ваш одговор. У прилог Вам достављамо потписе грађана.

Срдачно и с поштовањем,

у име УГ „Омладина Шида“ Шид као и потписаних грађана,

Предраг Даниловић.

 

У име заступника подносиоца ________________________________________________________________ Удружење грађана „Омладина Шида“ Шид

Светог Саве 2-6, 22240 Шид

Заступник удружења: Предраг Даниловић

У Шиду, 15.10.2022.      


Предраг Даниловић, УГ "Омладина Шида"    Kontaktirajte autora peticije