Zahtev za smenu ministra pravde Nikole Selakovica

Quoted post


Gost

#1 Advokat

2014-10-03 15:14

Na sednici Narodne skupštine 25.2.2013. g. svoj predlog za izmenu čl.82, stav 1, tačka 5 Zakona o javnom beležništvu Nikola Selaković je obrazložio na sledeći način:
"Notarijat, kakav je postavljen u važećem Zakonu o javnom beležništvu (iz 2011. g.), je ekonomski apsolutno neodrživ. Ljudi nisu zainteresovani da spremaju ovako težak ispit, da otvaraju javnobeležničke kancelarije, a da pri tome imaju tako uske i male nadležnosti koje im neće omogućiti da pokriju osnovne režijske troškove. Ako se notarima ne povećaju ovlašćenja, javnobeležničke kancelarije teško da će moći da opstanu."
Sada izmenu zakona pravda sigurnošću gradjana, sigurnošću pravnog prometa i sl., a prećutkuje da sigurnost ima samo 94 notara u Srbiji, uglavnom članova biblioteke, koje lično imenuje i razrešava i kojima je u isključivu nadležnost pripalo da obavljaju celokupan promet nepokretnosti u državi i ostale pravne poslove uz obavezu da svoj novčani izraz zahvalnosti uplaćuju u kasu te iste biblioteke.

Odgovori


Gost

#4 Re: Advokat

2014-10-03 16:36:58

I tada je ministar izneo neistine. Još kako je isplativ posao OVERE potpisa, rukopisa i prepisa. Posebno zato što je ograničen broj notara što im garantuje siguran prihod svakog dana, meseca i godine. Ovde je pljačka preko 3 milijarde dinara godišnje u pitanju. #1: - Advokat