Главној железничкој станици је место у центру Београда

Железничка ван центра = земља трећег света!

Ми доле потписани пунолетни грађани Србије захтевамо да путничка железничка станица остане уз историјски, административни, културни, образовни и туристички центар Београда. Пот тим се подразумева останак садашње Железничке станице на Савском тргу, у односу на коју се Београд развијао као престоница и једна од најважнијих метропола у Југоисточној Европи. Такође да се са Прокопа на Главну железничку врате сви возови који своје путовање почињу и завршавају у Београду, а то су 9 пари возова за Нови Сад и по 6 пари возова за Шид, Ниш и Ужице. На Прокопу треба да остану возови који трантирирају Београд каквима је таква станица и намењена.

У односу на Железничку станицу се се више од једног века развијале улична и трамвајска мрежа, занатске и трговачке четврти, хотели, најпрестижније средње школе (Никола Тесла, Математичка и Филолошка гимназија), централне зграде институција државног значаја, чворишта јавног превоза, већина амбасада, односно све од чега је Прокоп предалеко.

У земљама првог и другог света, па и земљама трећег света које имају визију развоја, управо локације уз активне железничке станице су највредније оним инвеститорима који то заиста и јесу! Разлог је што је железница једини транспортни систем који има техничких могућности да брзо, економично и директно превезе велики број људи са великих раздаљина, а да притом заузима минималну површину.

Након уклањања некоришћених магацина, барака, аутобуских паркиралишта, бетонске базе, потпуно је јасно видљиво колико мало простора заузима путничка железница у Савском амфитеатру. Економски разумне владе света када улажу у нове велике железничке станице попут Прокопа, то раде ради повећања капаците и формирања нових развојних зона. Никада како би прекинуле развој везан за локације старих железничких станица, и ради приватне градње на пар хектара колико функционалне путничке станице користе у центру града. Постоје у свету случејеви када и тих пар хектара желе да се пренамене, а тада такве железничке станице постају подземне на истом месту.  

Potpišite peticiju


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook