Захтјев да плате посланика и министара буду на нивоу просјечне плате у ЦГ

Покрет "Слобода народу" већ дуже вријеме инсистира на томе да:

1) плата посланика и министара буде на нивоу просјечне плате у Црној Гори, или да:
2) половину своје плате посланици и министри дају у добротворне сврхе и најугроженијима.

Свједоци смо незапамћеног иживљавања црногорског Система по најсиромашнијим и најугроженијим слојевима становништва док, у исто вријеме, директори и функционери владајуће партије добијају од државе социјалну помоћ, а посланици поред високих плата сами себи додјељују незаслужене варијабиле.  То је неправично, срамно и скандалозно.

Основна контрааргументација захтјеву петиције, која има одређену тежину, је да послови који имају посебну друштвену одговорност и треба да буду добро (и више од других) плаћени. Међутим, ми смо другачијег мишљења, макар што се политичке професије у Црној Гори тиче. Прије свега, треба нагласити да су се политичким и институционалним дјелатностима до сада код нас бавиле превасходно особе које су таквим пословима тежиле да се окористе (и) на рачун других, тако да би предложене мјере имале и (пре)васпитну улогу.

Ипак, основни мотив за поменуте предлоге је сљедећи: нужно је вратити етику у политику. (боље речено – увести, уколико је никада није било). Људи који хоће да се баве политиком (као и они који желе бити дио институција) морају, прије свега, имати етичку подлогу за сопствена залагања, бити алтруисти, тежити добробити друштва и заједнице, помагати најугроженијима. Висина накнаде за такве врсте дјелатности и за такав тип људи није од првенственог значаја, колико је циљ њиховог дјелања. У том смислу, предложене мјере ишле би и у смјеру увођења нових, етички утемељених особа у политику. Њихов политички фундус не смије бити прагматика, већ етика, и они морају ширити политичку поруку да се само правичним средствима може досегнути праведан циљ.

Бошко Вукићевић

Покрет "Слобода народу"


Бошко Вукићевић    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju

Popunite obrazac ispod da biste potpisali ovu peticiju koju je napravio Бошко Вукићевић. Autor peticije će videti sve informacije koje prosledite putem ovog obrasca.


ILI

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.

Plaćeno reklamiranje

Ovu peticiju ćemo oglasiti za 3000 ljudi.

Facebook