Уведите српски језик као обавезан предмет на факултетима!

Sandra Vuksan

#1

2013-04-03 18:27

Pitanje koje se nameće jeste zbog čega deca iz osnovne škole izlaze funkcionalno, čak i elementarno nepismena. Korene ovog problema treba za početak rešavati u okvirima sistema osnovnoškolskog obrazovanja, a ne peticijom za uvođenje jednog predmeta na fakultetima.
Milan Milošević
Autor peticije

#2 Re:

2013-04-03 18:37

#1: Sandra Vuksan -

Kad bi to neko rešio još na nivou osnovne škole, onda ne bi bilo problema ni potrebe za ovako nečim, ali mi imamo one koji se provuku kroz celu srednju školu, čak budu pušteni i da prodju maturski rad, zvanično se smatraju pismenim i onima koji dobro barataju jezikom, dok je u praksi situacija potpuno drugačija. Onda takvi upišu fakultet, krenu da pišu onako kako su navikli i u svojim seminarskim, diplomskim i drugim radovima, a što se grbavo rodi, vreme ne ispravi. Zato je potreban srpski jezik i na samom fakultetu, i to ne kao izborni, već kao obavezni predmet, gde bi neko buduće akademske građane usmerio konačno na pravi put ako im se već do te faze povladjivalo. Mnogo je propuštenih generacija da bismo čekali da se nešto iz korena promeni još na samom nivou osnovne škole.


Gost

#3

2013-04-03 19:37

Mala napomena. Fakultet koji ima preko 9500 studenata (mozda i najmnogobrojniji u Srbiji) ima srpski jezik kao obavezan. tj. ja sam imao dok sam studirao (ne tako davno). Pozdrav i srecno sa peticijom.
Milan Milošević
Autor peticije

#4 Re:

2013-04-03 19:47

#3: -

Ako nije tajna, koji je to fakultet? Danas mi drugarica kaže da ona kao diplomirani filolog, završila je arapski, nije imala srpski kao obavezan predmet. O čemu onda dalje da pričamo? Pohvalno je za vaš fakultet što predmet ima, moj fakultet koji je najmnogobrojniji u Nišu, Filozofski, sa preko 3000 studenata to, primera radi, nema.


Gost

#5 Re: Re:

2013-04-03 22:35

#4: Milan Milošević - Re:

U pitanju je FTN (Fakultet Tehnickih Nauka) u Novom Sadu. Eletro smer. Izgleda da su nekako otkrili da kad zavrsimo fakultet da ne umemo da napisemo ni CV, a kamoli ozbiljan naucni rad. Iako sam se u prvi mah smejao ispalo je jako pametna odluka... Nadam se da nisu ukinuli u medjuvremenu. Izgleda da samo filoloski i filozofski fakulteti na kraju nece imati srpski kao obavezan. :) Moj drug ima jednu mudroliju "Gde prestaje logika pocinje... Srbija".

*

#6 Re: Re: Re:

2013-04-04 17:17

#5: - Re: Re:

Na FTN-u ga nema vise ni kao izbornog.

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2013-04-04 19:06



Gost

#8

2013-04-04 19:08

Onda se duboko izvinjavam na dezinformaciji. Vidim da je prošle godine (http://www.ftn.uns.ac.rs/_data/planovi/2012/osnovne/e1.pdf) bio na nekoliko podsmerova (merenja, telekom., obrada signala, elektronika...) pod imenom "Akademske pisane i govorne komunikacije na srpskom jeziku".
Sandra Vuksan

#9 Re: Re:

2013-04-04 19:14

#2: Milan Milošević - Re:

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na smeru Žurnalistika, studenti imaju dva semestra srpski jezik kao obavezan predmet. Radim u jednoj medijskoj kući kao lektor i iskustvo mi je pokazalo da dobar deo novinara koji je izašao sa tog fakulteta, odslušao dva semestra predmet, položio ga i dalje pravi neoprostive jezičke greške. Lepo ste sami rekli - što se grbavo rodi, vreme ne ispravi. Nažalost, mislim da mnogi studenti nemaju svest o tome da je važno opismeniti se, jer se dosta njih vodi parolom - ako nešto nije u okvirima struke, nije ni potrebno, pa sve i da je obavezan predmet. Ali, ko zna, možda se nadolazeće generacije osveste. :) Srećno!


Gost

#10

2013-04-05 11:11

Radim u osnovnoj skoli. Ministarstvo nam svojim besmislenim zahtevima vezuje ruke, toboze u interesu dece prelazi preko cinjenice da mesaju mala i velika slova, pisu nekakvom nakaznom mesavinom pisanih i stampanih slova, prelazi se iz razreda u razred a da se ne poznaju i ne postuju osnovna pravopisna pravila i nikom nista. Dajte da nam bar intelektualci ne budu samo na papiru, vec u punom smislu te reci.

Gost

#11

2013-04-05 20:04

Odlicna ideja. Kao lektor raznih strucnih tekstova, apsolutno se slazem sa ovom idejom.
Ana

#12 Re:

2013-04-05 21:08

#11: -

Ako ova akcija uspe, hoćete li ostati bez posla? :)


Gost

#13

2013-04-08 19:29

Подржавам у потпуности, а уз то би и поједини професори - доктори наука могли похађати овај предмет, срамота је да они који нас уче имају катастрофалне грешке у говору!

Gost

#14

2013-04-23 14:28

Слажем се са свим што је предложено. Студент сам Српског језика и лингвистике и сам се трудим да, колико је год у мојој моћи, допринесем развоју свести о писмености код људи који ме окружују. Стога, без поговора стајем уз Вашу идеју.
Теолингвиста

#15 Стварати нове генерације

2013-04-23 14:33

Мислим да треба озбиљније приступити раду са основцима и развоју њихове свести о званичном језику државе у којој живе. Донекле је касно мењати, да се тако изразим, старије људе. Треба се усредсредити на рад у основним школама и стварању генерација које ће поштовати језик и ширити своје знање из њега на друге.
gaus

#16

2013-04-24 08:02

Ubacite svima matematiku.
Mileva Maric

#17 Re:

2013-05-09 17:28

#16: gaus -

I ja se slazem. Narocito pravnicima koji kroje ovako skladne , a narocito ,,logicne'' zakone.


Gost

#18

2013-05-09 17:59

U potpunosti se slažem, trebalo bi više voditi računa o srpskom jeziku u čitavom našem obrazovnom sistemu, naročito na tom, najvišem, nivou. Studiram smer Engleski jezik, književnost i kultura na Filološkom fakultetu u Beogradu, i moram reći da čak ni na fakultetu koji se bavi jezikom i jezicima srpski jezik mnogima nije obavezan predmet. Besmisleno je da imamo, recimo, na prvoj godini prevod sa engleskog i na engleski, a da ne moramo znati čak ni osnove gramatike i pravopisa srpskog jezika. Zato nam prevodilačka delatnost i jeste ovako sramna.
Mina Božanić

#19

2013-05-10 11:05

Mislim da neko ko pretenduje da nastavi školovanje na fakultetu ili pretenduje da se bavi naučnim radom MORA poznavati maternji jezik. Nema izuzetaka. Svakako da takav problem ne bi postojao kada bi se deca još od osnovne škole učila pravilnom govoru i kulturi izražavanja. Lično nisam imala problem sa izražavanjem i vrlo rano sam usvojila standarde maternjeg jezika, što se za današnju decu i odrasle ne može reći. Takođe, radivši u osnovnoj školi kao nastavnik muzičke kulture nailazila sam na negodovanje dece jer sam ih ispravljala prilikom govora i pisanja. Mislim da je dobro da se konačno usmeri pažnja i na ovaj problem, koji svakako ne treba zanemariti.
Dubl

#20 Re:

2013-05-10 11:43

#1: Sandra Vuksan -

Peticija je totalno besmislena.

Kroz osnovnu i srednju školu se prođu sve bitne stvari vezane za gramatiku. Esencijalne stvari se obrade i više puta. Ko nije naučio iz toliko pokušaja, neće ni sledeći put.

Ako je neko ostao neuk i pravi i dalje takve greške, to govori dosta o njemu samom, ali i o kvalitetu obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.


Gost

#21 Re: Стварати нове генерације

2013-05-14 12:39

#15: Теолингвиста - Стварати нове генерације

Sve je to tacno u teoriji, praksa kaze drugacije. Deca se pustaju nepimena iz osnovne skole kako se ne bi smanjivao broj ucenika u srednjim skolama a moje kolege tako ostajale bez posla- te ja imam ucenike treceg razreda strucne skole kojima moram da objasnjavam razliku izmedju imenica i glagola, i nisam jedin nazalost......

 


Gost

#22

2013-05-16 17:28

To je valjda najmanje što se može učiniti da se iole "opismene" ovi naši "pismeni" "intelektualci" :-)
ТФЗР

#23 Боље српски него...

2013-05-24 13:35

Није ми неки факултет у Зрењанину (био је некад, па су га, јелте, срозали), али постоје предмети који су у крајњој мери невезани и за све, камо ли изабрани смер. Машинство на ИТ смеру, економика за ИТ професоре и тако даље.
Anci
Gost

#24

2013-05-26 15:18

Svim gradjanima Srbije je neophodno dobro poznavanje srpskog jezika bez razlike da li im je to maternji jezik ili ne.Pored ucenja gramatike potrebno je izucavati i srpsku kulturu kako bi upoznali bolje svoj indentitet i zavoleli ono sto jesmo i pokazali drugima na pravi nacin da smo civilizovan narod koji voli i postuje sebe i sve svoje,a sto je inace neophodno da bismo mogli da postujemo ono sto je tudje. Treba prekinuti sa praksom da je bolje sve sto je tudje, jer nije i nikad nije tako, uvek je najbolje svoje i cirilica je zakon!!! Svi vole i velicaju sebe , svoj jezik i svoju kulturu a mi se konstantno stidimo ( cak i cirilice), jer su nas pogresno naucili da slobodan covek u Srbiji sme da pljuje po svemu sto je srpsko i da je kulturan samo ako zdusno prihvata tudje.  Trenutno zivim u zemlji(Iceland) koja najvise na svetu uvazava razlike, koja forsira roditelje da uce decu svoj maternji jezik i da imaju svoj identitet, ali ipak ,sve je napisano na njihovom jeziku, i pored toga sto se uci u skolama, postoji milion kurseva na svim nivoima i svim uzrastima za ucenje njihovog jezika i kao maternjeg i kao drugog... i moram da kazem bravo za njih a sramota za roditelje koji se stide da im deca pricaju srpski ili sto su Srbi. Uciti maternji jezik je bitan segment u razvijanju svesti i samosvesti o tome ko smo i sta smo, ali i pruzanje sanse drugima da nas upoznaju, prihvate i zavole,jer ne mozemo samo mi da prihvatamo druge i nas treba da drugi prihvate, jer ne mozemo samo mi da volimo druge i nas treba drugi da vole...Ucenje jezika je i ucenje kulture nekog naroda; i prihvatanje jezika je i prihvatanje i usvajanje te kulture.... to su prosti mehanizmi ali funkcionisu savrseno...


Gost

#25

2013-05-27 08:09

Срби својом ћирилицом бране многе прошле и будуће дане