Uvesti porez Crkvi

Reformatski sveštenik

/ #13 Sveštenik

2013-06-06 09:07

Pravično je da se pokrene jedna ovakva peticija kad imamo stanje da ona institucija koju biste oporezovali po izvornoj ulozi ne bi trebalo da je oporezovana ali je sve uradila da se kao institucija postavi u ulogu da je za oporezovati.
Da pojasnim: da je crkva i dalje Crkva, a ne "javni usluzni servis građana", onda ne bi trebalo da se oporezuje - jer bi u tom slučaju stvarno zivela samo od donacija pojedinaca (!!! ne vladara !!!).
Ali, tu je i pitanje oduzete imovine crkve koju je drzava - društvo bespravno koristilo 60 godina. Ne slazem se sa tim da crkvene opštine kao vlastele gomilaju imanje - jer su one to imanje dobile da bi iz njene koristi vršile dijakonijski rad. Ali kad je imovina oduzeta, crkvene opštine same sebe su jedva mogle da odrze. A za 60 godina neko drugi je ubirao plodove njihove imovine.
Sve se na kraju svodi na jedno pitanje crkva ostaje ili postaje Crkva kad sa svetovnim dobrima barata na način kako je to Isus opisao. Verujte mi, da se crkve drze Isusove reči, ne bi tu bilo šta da se oporezuje.