Peticija za zaštitu pravne sigurnosti autora

Stalker
Gost

/ #1

2013-09-30 19:05

Zaista u časopisu ima i vrednih radova. Naročito iz same oblasti metalurgije. Način "raskrinkavanja" nije ozbiljan, pogotovu od strane profesora (ne mogu da verujem da imaju vremena i para za takve sprdačine). Pitanje zasnovanosti radova (naročito van struke, metalurgije) mogao se postaviti na veću univerziteta ali je nekome očigledno bilo zanimljivije da se bavi medijskom promocijom.
U časopisu (jer je iz struke, metalurgije) objavljivali su ljudi koji imaju brojne radove u časopisima M21 kategorije.
Peticiji zameram deo da se ne ispitaju izbori u zvanje (ili uslovi za doktorat) zasnovani SAMO na radovima u pomenutim časopisima (iz struke ili ne) jer je očigledna jedino slabija recenzija.
Osim toga mali impakt faktor ne predstavlja pretnju "vrednim profesorima" koji "ginu" od posla, jer ako već imaju toliko vremena (i para) neka to vreme upotrebe za pisanje radova u časopisima sa mnogo većim faktorom na sci listi.
Pravilnik bi možda trebalo promeniti ali to je druga priča.
Na kraju krajeva, retroaktivnost je anticivilizacijski čin. I da jeste kako nije, mora da postoji vreme pre i posle. Ako časopis izgubi mesto na sci listi sve je o.k. i treba to pitanje postaviti ali na primeren način, po međunarodnoj proceduri, a "Miki Maus" i ostale šaljivdžije uz dokone novinare željne senzacije neka se bave nečim ozbiljnijim.
Ostaje gorak ukus i zbog toga što su mnogi znali za nešto niže kriterijume i blage recenzije ali nisu reagovali na primeren način pa su pamfletari dobili (nezasluženu) medijsku pažnju, i u nameri (ali ne i ostvarenju) ipak bili delimično u pravu.

 

P.S.

Postoji mnogo većih problema u nauci a ovo je skretanje pažnje na (ipak) sporedne stvari.

Šta ćemo sa tim da je mnogima skupo objaviti rad u M21 časopisu i naročito platiti "open access" koji ide i do 5000$.

Ministarstvo ne plaća ni objavljivanje. Lično ću za tako nešto morati da izvdvojim više od moje (naučničke) plate, verovatno uz podizanje keš kredita. I ne nisam objavljivao u ovim časopisima niti sam nameravao (ako već dižem kredit onda bar za M22)  ali se ovo pretvorilo u "lov na veštice" (još samo spaljivanje imenovanih časopisa na lomači nedostaje ako već nije snimljeno za Youtube).