Apel za preduzimanje mera za sprečavanje koruptivnog publikovanja

Crna krava

/ #17 Re: Par pitanja...

2013-10-04 13:59

#13: - Par pitanja...

Evo ja cu pokusati ali smao pokusati da odgovorim na pitanja tj da dam moje vidjenje istih. Necu se predstavljati jer je bitno sta mislim i za sta se zalazem a ne ko sam i odakle sam.

1. Ne bi trebalo da se spominju privatne stvari (koliko imas godina, ko si i odakle si itd.), znam da to boli svakoga od nas ali zaista je krajnje vreme da razdvojimo privatno od poslovnog. Univerzitet nije socijalna institucija i ovo kazem ne da bi te kritikovao vec zato sto iz licnog iskustva znam da su mnogi prosli na mom fakultetu preko tih "socijalnih zalopojki"

2. Svi komplimenti za uspeh u svetu i moram ti reci iz licnog iskustva da je to samo mana u Srbijici (i ovde je sustina problema a predatorstvo i SCI lista i zvanja i sibicarenje je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija problema u kome se nalzimo kao drustvo)

3. Osobe su smislile i uredile uslove za izbor po licnim kriterijumima da bi oni ispali sto veci naucnici i profesori i da bi bilo sto maglovitije i teze napredovati bez njihovog amina

4. Dolazimo polako do trenutka kada cmeo shvatiti da nauka nije od danas do sutra i da se u svetu anucno ime gradi celi zivot a ime institucija i mnogoooooooo duze

5. Problem nasih studija na svim nivoima nije postojao dok nismo prihvatili Bolonju a sada se sve sto je bar malo vredilo u ansem visokoskolskom obrazovanju sistemski urusava i razgradjuje

6.  Na SCI listu se ne ulazi na neka velika vrata vec se kredibilitet i ime gradi od nize rangiranih casopisa prema vrhu i moguce ga je izgraditi i iz Srbije. e sada problem "predatorskih casopisa" nije i ne sme da bude problem naucnika vec problem drustva ali tu se opet vracamo na pocetak problema o kome sada nemam vremena ni prostora da pisem ali samo cu napomenuti da smo kao drustvo propali skroz. Sta i akko nam se desava je Nusic odavno opisao (znamo svi na sta mislim)

7. SCI lista je napravljena da bi se upropastilo i ono malo nauke koja je postojala u Srbiji i da bi se "neposlusni" tj slobodni umovi u nauci kaznili i doveli u red. Nikako ne treba poistovecivati uvodjenje SCI liste kao kriterijuma sa ovim sto se sada dogadja premda je jedno posledica drugog ali vremem je vise da pocnemo da razdvajano probleme i da ih resavamo jedan po jedan.

 

I da sumiram tj da iznesem misljenje za sporne casopise. Mislim da se trebaju ukinuti odmah njihova priznanja i racunanja ali ne retroaktivno ni preko kolena nikako.

Pozzzzz