PETICIJA: STOP UBIJANJU NAPUŠTENIH PASA!

Super Brko

/ #111 Azili i eutanazija

2013-12-06 12:39

Kao prvo, nismo jedina država u Evropi koja će koristiti eutanaziju. Kao drugo, svi ljubitelji životinja neka donacije usmjere u pravljenje azila i njihovo finansiranje, kao i u evropskim zemljama.

U evropskim zemljama nevladine organizacije za zaštitu životinja prave azile, finansiraju ih i u njima rade volonteri.

Sve nevladine organizacije za zaštitu životinja u BiH neka o svom trošku naprave 100 azila i sklone sve pse sa ulica,ali neka i finansiraju te azile. Općina će im dati livade koliko treba i neka ih onda doživotno paze. Niko eutanaziju neće ni spomenuti. Mnogi se svrstavaju u zaštitnike životinja tako što će pomaziti psa na ulici i dati mu jednom sedmično da jede. To može svako.

Pitaj svakog od njih hoće li se "za džabe" brinuti o "jednom" psu u azilu cijelog negovog života, a pas u prosjeku živi 11 godina. Hoće, "malo morgen".

U Italiji su doživotni azili gdje psi umiru prirodnom smrću. "Od gladi". I to je vrlo humano zar ne?


Sad država ako misli puniti budžet, neka provodi doneseni zakon i drakonski kažnjava lica koja napuštaju i zlostavljaju životinje. Zakon kaže, prvo azil, pa ako se životinja nakon 15 dana ne udomi, slijedi eutanazija (pa samo u USA se godišnje eutanizira 3,5 miliona lutalica). Time se zakon ne razlikuje mnogo od zakona u većini zemalja Evrope, tako da ljubitelji životinja imaju šansu da životinje koje su privremeno smještene u azilu udome.  Uz sve to Dog Trust ima punu podršku da vlasnicima ponudi besplatnu sterilizaciju ukoliko ne žele izdržavati potomke svojih ljubimaca.