Одбранимо физику и ученике медицинских школа од лоших реформи

problem

/ #1

2014-06-13 12:33

Podrzavam peticiju, samo mi nije jasna tacka 1. Matematika je neophodna zbog: fonda znanja - nema fizike, ali ni bilo koje druge nauke, bez matematike. To je osnova, bez koje se ne moze;
Takodje, zbog nacina razmisljanja koji razvija. Jedan od vecih problema naseg skolstva je sistem koji podrzava papagajsko ponavljanje. Ovo je narocito izrazeno u medicini, gde su potrebna teorijska znanja prilicno velika, ali ipak nedovoljna. Nauciti problem sagledavati matematicki, sa vise aspekata, pre nego kao pitanje iz knjige je najveca rupa koja postoji u nasem medicinskom obrazovanju, zbog koje ispastaju i pacijenti i lekari.
Dovodjenje u "apsurdnu vezu" kozmeticara i matematike nije nista opravdanije od iste takve veze kozmeticara i fizike. Jer, nema razlike izmedju toga da neko nauci napamet da nesto radi tako i tako, bez da ga razume (kad nema fiziku), i kad nauci DEFINICIJU principa rada, a ne poseduje matematicki aparat i mogucnost SHVATANJA (a ne ucenja) principa rada. Ovo je svakako slucaj kod nepoznavanja matematike.

Slicnan problem moze se videti i na medicinskom fakultetu, gde postoji predmet biofizike, koju oni bez adekvatnog matematickog aparata, najcesce bubaju napamet. Takvo znanje nije ni dugotrajno, ni kvalitetno, a uz to i nicemu ne sluzi.