Одбранимо физику и ученике медицинских школа од лоших реформи

problem

#1

2014-06-13 12:33

Podrzavam peticiju, samo mi nije jasna tacka 1. Matematika je neophodna zbog: fonda znanja - nema fizike, ali ni bilo koje druge nauke, bez matematike. To je osnova, bez koje se ne moze;
Takodje, zbog nacina razmisljanja koji razvija. Jedan od vecih problema naseg skolstva je sistem koji podrzava papagajsko ponavljanje. Ovo je narocito izrazeno u medicini, gde su potrebna teorijska znanja prilicno velika, ali ipak nedovoljna. Nauciti problem sagledavati matematicki, sa vise aspekata, pre nego kao pitanje iz knjige je najveca rupa koja postoji u nasem medicinskom obrazovanju, zbog koje ispastaju i pacijenti i lekari.
Dovodjenje u "apsurdnu vezu" kozmeticara i matematike nije nista opravdanije od iste takve veze kozmeticara i fizike. Jer, nema razlike izmedju toga da neko nauci napamet da nesto radi tako i tako, bez da ga razume (kad nema fiziku), i kad nauci DEFINICIJU principa rada, a ne poseduje matematicki aparat i mogucnost SHVATANJA (a ne ucenja) principa rada. Ovo je svakako slucaj kod nepoznavanja matematike.

Slicnan problem moze se videti i na medicinskom fakultetu, gde postoji predmet biofizike, koju oni bez adekvatnog matematickog aparata, najcesce bubaju napamet. Takvo znanje nije ni dugotrajno, ni kvalitetno, a uz to i nicemu ne sluzi.

Ovaj post je uklonjen od strane administratora stranice (Prikaži detalje)

2014-06-13 19:37



Gost

#3 Re:

2014-06-14 20:22

#1: problem -

Poštovani/a,
Niko ne spori značaj matematike, samo je nejasno na osnovu čega je autor reforme procenio da je matematika važnija od fizike pa je stavio da se izučava četiri godine, dok je fizika spala na dve godine, u nekim odeljenjima tek jednu.

Pozdrav!

Ovaj post je uklonjen od strane administratora stranice (Prikaži detalje)

2014-06-15 02:01